Primanjkuje natakarjev, kuharjev, kuharskih pomočnikov in sobaric. Foto: Shutterstock
Primanjkuje natakarjev, kuharjev, kuharskih pomočnikov in sobaric. Foto: Shutterstock

Nihče noče več delati ob koncu tedna, mladi želijo tedaj čas nameniti svojim dejavnostim, ugotavljajo pristojni. Hkrati opozarjajo, da je balkanski kadrovski bazen prazen, delavce z azijskega trga delovne sile pa je ta hip skoraj nemogoče pripeljati.

Razmere stavka na upravnih enotah še poslabšuje, ocenjuje predsednik Združenja hotelirjev Gregor Jamnik: "V tem trenutku v Slovenijo pravzaprav ne moremo uvoziti nobenega kadra več. To za upravne enote ni nujna zadeva, zato stvari stojijo na mestu in se ne premaknejo."

Da so postopki pridobivanja dovoljenj za tuje delavce dolgotrajni, opozarja direktor družbe Postojnska jama Marjan Batagelj. O tem, koliko časa je urejal papirje za dve delavki iz Butana, je povedal: "Eno leto smo urejali njune dokumente. Eno leto."

Če je še pred leti veljalo, da v turizmu ne dobijo delavcev zaradi nizkih plač, je zdaj največja težava neurejen delovni čas, predvsem mlajše generacije si namreč želijo prostih koncev tedna. Manjka pa natakarjev, kuharjev in sobaric. "To so ti poklici, ki jih naše lokalno prebivalstvo že vrsto let ne želi opravljati, medtem ko je balkanski bazen popolnoma izpraznjen," razlaga Jamnik.

V sindikatu delavcev gostinstva in turizma pravijo, da na težave panoge opozarjajo že 10 let, a se po besedah Brede Črnčec do danes ni spremenilo nič. Rešitve pričakujejo od ministrstev, delodajalcem pa sporočajo, naj se zavedajo, kaj je za delavca najpomembneje. "Tukaj mislimo predvsem na ustrezen delovni čas, na organizacijo dela in da so za svoje delo primerno in dostojno plačani," še pravi Breda Črnčec.

Po napovedih pristojnih se bo v turizmu rezultat pomanjkanja delavcev pokazal v manjši dostopnosti do gostinskih in turističnih storitev.