Veliki proizvajalci čipov bodo lažje prenesli pomanjkanje neona kot manjši, ki si niso uspeli narediti tolikšnih zalog. Foto: Reuters
Veliki proizvajalci čipov bodo lažje prenesli pomanjkanje neona kot manjši, ki si niso uspeli narediti tolikšnih zalog. Foto: Reuters

Kar od 45 do 54 odstotkov neona, ki ga uporabljajo v laserjih za izdelavo čipov, prihaja iz ukrajinskih podjetij Ingas in Cryoin, poroča Reuters, ki navaja, da se je lani za izdelavo čipov porabilo 540 metričnih ton neona.

Obe podjetji sta zdaj ustavili proizvodnjo neona zaradi stopnjevanja ruskih napadov v Ukrajini.

Z ustavitvijo proizvodnje neona bi se lahko tudi dvignile cene in zgodilo bi se lahko pomanjkanje na svetovnem trgu, kar bi prizadelo izdelavo čipov, ki jih že tako primanjkuje zaradi pandemije covida-19, med katero je naraslo povpraševanje po elektronskih napravah, kot so prenosni telefoni in osebni računalniki.

"Če bodo zaloge pošle do aprila in izdelovalci čipov nimajo zagotovljenih naročil iz drugih regij sveta, to verjetno pomeni nadaljnje težave v dobavni verigi in nezmožnost izdelave končnih produktov za ključne kupce," za Reuters pojasnjuje analitik Angelo Zino iz podjetja CFRA.

Proizvodnja v obleganem Mariupolju in v Odesi

Pred ruskim napadom na Ukrajino je Ingas proizvedel od 15.000 do 20.000 kubičnih metrov neona na mesec za kupce v Tajvanu, na Kitajskem, v ZDA in Nemčiji, od česar ga je okoli 75 odstotkov kupila industrija čipov, je povedal glavni komercialist v podjetju Nikolaj Avdži.

Mariupolj na jugovzhodu Ukrajine je ruska vojska povsem obkolila. Foto: Reuters
Mariupolj na jugovzhodu Ukrajine je ruska vojska povsem obkolila. Foto: Reuters

Ingas ima svoj sedež v Mariupolju, ki ga oblegajo ruske sile in je tarča nenehnih napadov zaradi svoje strateške lege ob Črnem morju.

Cryoin mesečno proizvede od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov neona, podjetje pa ima sedež v Odesi, prav tako pomembnem strateškem mestu ob Črnem morju, ki naj bi bilo ena od naslednjih tarč ruskih sil, zato se v mestu pripravljajo na obrambo. V podjetju so proizvodnjo ustavili že takoj ob začetku ruske invazije 24. februarja, da bi zagotovili varnost svojih delavcev.

Direktorica poslovnega razvoja pri Cryoinu Larissa Bondarenko je dejala, da ne bodo mogli izpolniti naročil za 13.000 kubičnih metrov neona v marcu, če se spopadi ne bodo ustavili.

Kot je pojasnila, se podjetje z ustavljeno proizvodnjo lahko nekako prebije čez najmanj tri mesece, če pa bodo poškodovani stroji, pa bi to pomenilo večje težave za vnovičen zagon proizvodnje. Prav tako ni jasno, ali bodo lahko dobili surovine za proizvodnjo neona.

Na drugi strani sveta pri tajvanskem podjetju TSMC, ki je največji proizvajalec čipov na svetu, sporočajo, da so se predhodno pripravili in nakopičili zaloge neona, zato v bližnji prihodnosti po njihovih besedah ne bi smelo biti težav z dobavo.

Večje težave bi lahko imeli manjši proizvajalci čipov, opozarja predsednica analitične družbe Techcet Lita Shon-Roy, saj imajo manjšo nabavno moč od velikih igralcev na trgu, kot so poleg TSMC-ja še Intel in Samsung.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.