Povpraševanja je veliko, nepremičnin pa malo. Foto: BoBo
Povpraševanja je veliko, nepremičnin pa malo. Foto: BoBo


Sprostitev prodaje stanovanj, ki so obtičala v stečajnih postopkih propadlih gradbenih podjetij, in posojilnega krča je oživila promet z nepremičninami. Na krilih optimizma, ki je nepremičninske posrednike v slovenski Istri zajel tudi lani in ki je vplival na višja cenovna pričakovanja prodajalcev, se je trend prodaje na začetku tega leta, v glavnem zaradi navitih cen, spet zelo umiril.

.
Promet z nepremičninami na Obali se je že nekaj časa krepil. Zvišale so se tudi cene in te so, kot je povedal eden izmed nepremičninskih posrednikov, že dosegle raven pred krizo. Prodajalcem se je apetit krepko povečal, višje cene pa že odganjajo kupce.

Leto in pol neuspešno išče svoj dom tudi podjetnik iz Italije, ki z mlado družino živi kot podnajemnik: "Nepremičnine ni lahko najti. Ponudba tega območja je zelo skromna, cene pa visoke, zato težko najdem idealno rešitev."

Le še dobra petina poslov
Nepremičnine so se lani po ocenah obalnih nepremičninskih posrednikov podražile za od dva do pet odstotkov. Visoke cene so oklestile letošnji promet. Od začetka leta pa do aprila se je število sklenjenih poslov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem nekajkrat zmanjšalo. Novega lastnika je tako na Obali letos dobilo le okoli 70 nepremičnin, lani 330. Razmerje med hišami in stanovanji je približno 1:3.

Nepremičninarje nizka realizacija že skrbi. Sprašujejo se, kaj bo v prihodnje; davčna zakonodaja investitorjem ni naklonjena, gradi se malo, če sploh. Peša tudi javna gradnja. Poznavalci pravijo, da bo trend na tem področju padal, dokler neprofitna najemnina ne bo krila vsaj rednega vzdrževanja. Tuje povpraševanje na trg nepremičnin bistveno ne vpliva. Tujih kupcev je malo, izstopajo pa Rusi. Te zanimajo predvsem nepremičnine za petičneže.