Agroind je v stečaju končal kar trikrat. Foto: Radio Koper
Agroind je v stečaju končal kar trikrat. Foto: Radio Koper

Novi avstrijski lastniki so po slabih izkušnjah z ukrajinskimi v Vipavsko dolino prinesli ponovno zaupanje vinogradnikov in njihovo vrnitev. K temu zagotovo vodi izpolnjevanje dogovorjenega ob lanski trgatvi, saj kmetom redno mesečno izplačujejo kupnino. Letos bo klet odkupila dva in pol milijona kilogramov grozdja. Pogoji odkupa ostajajo podobni lanskim. Vendar jih bodo dokončno dorekli konec julija, predvidoma naj bi celo nekoliko dvignili odkupne cene. Lani so plačevali od 45 do 75 centov za kilogram. Letošnje pogodbe s kmeti bodo začeli sklepati prihodnji teden. Želijo, da bi bile dolgoročne.
"Načeloma pet let, če se kmet odloči za daljše obdobje, nameravamo do največ deset let. Tako imajo kmetje tudi zagotovljeno stabilnost, gotovost, da bodo pridelano grozdje lahko prodajali," je dejal Michael Blaschitz, solastnik. In dodal, da skrbi, da jim ne bi uspelo odkupiti potrebnih količin grozdja, ni.
"Na trga vidimo, da je zanimanja dovolj. Kmeti že čakajo, da bodo lahko podpisali pogodbo z nami, ker vidijo, da se redno plačuje, da je korektni odnos do kmetov. Tako da se pričakuje, da bodo v končni fazi te pogodbe tudi podpisane."
Načrtovane količine grozdja, ki jih bodo odkupili izključno od vipavskih vinogradnikov, naj bi zadoščale za proizvodnjo. "V trenutni fazi da. Računali smo, kaj lahko prodamo na domačem in tujem trgu, tako da smo vse upoštevali. V trenutni fazi kaže, da je to zadostna količina za zdaj."
Klet Vipava 1894 se znova utrjuje na domačem trgu, prav tako pa odpirajo vrata na avstrijski in druge trge.