Živilske trgovine bodo prodajale samo živila
Družbena omrežja so preplavila obvestila o spremembah v trgovinah. Foto: MMC RTV SLO
Družbena omrežja so preplavila obvestila o spremembah v trgovinah. Foto: MMC RTV SLO

Kot smo poročali, bodo s ponedeljkom odprte le še trgovine z živili, izdelki za osebno nego in čiščenje, kmetijske prodajalne, tržnice, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki, bencinski servisi, banke in pošte.

V prvem valu epidemije spomladi so, ko je bila država zaprta, živilske trgovine lahko prodajale oblačila, obutev in tehnično blago. Omenjeni izdelki bodo zdaj na voljo le v spletnih trgovinah. Tako je sklenila vlada v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Takrat so trgovine lahko prodajale kar koli so imele na policah, saj za njih ni bilo nobene omejitve. "Prehrambne trgovine so bile odprte in pri tem ni bilo treba zastirati oz. odstranjevati vsega, kar je neprehrambeno, tako da so ti ukrepi zdaj ostrejši," je omejitve za prehrambne trgovine med prvim in drugim valom epidemije za MMC primerjala predsednica trgovinske zbornice Marija Lah. Med spomladansko ustavitvijo življenja si tako lahko brez težav odšel v prehrambno trgovino, ki ponuja tudi druge izdelke, in na primer kupil televizijo, po tokratnem vladnem odloku pa se to ne bo smelo.

Živilske trgovine bodo lahko prodajale samo hrano in pijačo. Foto: Pixabay
Živilske trgovine bodo lahko prodajale samo hrano in pijačo. Foto: Pixabay

"Vladni odlok je zelo nejasen"

Imate na zbornici kakšno informacijo o tem, zakaj je nastala taka sprememba? "Čisto nobene, že v petek zgodaj zjutraj smo na MGRT (ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, op. n.) poslali ogromno vprašanj, ampak žal odgovora nismo dobili, vladni odlok pa je zelo nejasen," je odgovorila Lahova.

Bomo otroku lahko v tem času kupili šolske potrebščine kot so radirka, barvice, zvezek? "Kar koli bom rekla, je to zgolj intuicija, ampak če gremo po črki odloka, se to ne bi smelo," je dejala.

Lahova je opozorila tudi na nelogičnost v odloku, v katerem so kot izjema iz odloka izključene na primer kmetijske trgovine, nikjer pa ne piše, da imajo lahko zgolj strogo kmetijski in prehrambni program. "Po tej logiki lahko prodajajo tudi cement ali pa televizijo, če bodo pametni, bodo jutri vse to hitro nabavili, zmeda je popolna," je opozorila. Kot izjema brez dodatnih omejitev so navedene tudi pošte in bencinski servisi, kamor bi potencialno lahko šel po barvice ali zvezek za otroka, v živilsko trgovino pa ne.

"Ne čudim se Kacinu (vladni govorec Jelko Kacin, op. n.), da ne zna oz. ne zmore odgovarjati na detajlna vprašanja, ker je odlok nedorečen, ministrstvo ne odgovori na dodatna vprašanja, vse izjeme, ki so notri navedene razen eksplicitnih, kot je lekarna, pa povzročajo samo zmedo," je sklenila.

Ne čudim se Kacinu (vladni govorec Jelko Kacin, op. n.), da ne zna oz. ne zmore odgovarjati na detajlna vprašanja, ker je odlok nedorečen, ministrstvo ne odgovori na dodatna vprašanja, vse izjeme, ki so notri navedene razen eksplicitnih, kot je lekarna, pa povzročajo samo zmedo.

Marija Lah o zmedenih vladnih odlokih

Kakšne so spremembe?

Za najmanj 14 dni bo ustavljen tudi javni prevoz, izjemi sta poseben linijski prevoz potnikov, ki ga organizira delodajalec za prevoz zaposlenih na delo in z dela (t. i. delavski avtobusi), in taksi prevozi.

Delovale bodo tudi zavarovalniške storitve in dostavne službe, vulkanizerji in servisi motornih vozil in koles. Začasno je prepovedano tudi izvajanje vseh usposabljanj kandidatov za voznike motornih vozil in voznikov, izobraževalnih in psihosocialnih delavnic, teoretičnih in praktičnih delov vozniških izpitov ter drugih storitev.

Začasna prepoved medtem ne velja za izvajanje nalog tehničnih pregledov, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij s področja motornih vozil, rednih in vmesnih pregledov cistern ter pregledov vozil za izdajo certifikatov o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga ter postopkov in nalog v tahografskih delavnicah.

Odlok določa tudi, da se veljavnost vozniških dovoljenj, izkaznic o vozniških kvalifikacijah in veljavnost teoretičnega dela vozniškega izpita, ki zaradi začasne prepovedi potečejo od 16. do 30. novembra, podaljša do 31. januarja 2021.

Za restavracije še naprej velja, da bo mogoč osebni prevzem blaga in hrane, ki pa je na javnih površinah ni dovoljeno uživati. Pod določenimi pogoji bodo mogoče dimnikarske storitve. Javni prevoz bo ustavljen, pouk bo potekal na daljavo.