Anketa je pokazala, da je 40 odstotkov vprašanih moralo v drugem valu epidemije -19 na podlagi odloka začasno zapreti dejavnost. Kar 71 odstotkov pa jih je moralo v drugem valu na podlagi odloka bistveno omejiti svoje poslovanje. Foto: BoBo
Anketa je pokazala, da je 40 odstotkov vprašanih moralo v drugem valu epidemije -19 na podlagi odloka začasno zapreti dejavnost. Kar 71 odstotkov pa jih je moralo v drugem valu na podlagi odloka bistveno omejiti svoje poslovanje. Foto: BoBo

S popolnim zaprtjem gospodarstva se po njihovih podatkih ne strinja 96 odstotkov vprašanih, odstotek več pa jih ocenjuje, da bi svojo dejavnost lahko varno opravljali še naprej ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov. Zgolj pol odstotka anketirancev je odgovorilo, da so se v podjetju že spoprijeli z okužbo s covidom-19 pri zaposlenih, navajajo v zbornici.

Zaradi posledic epidemije in padca prihodkov je bila primorana odpuščati kar petina vprašanih.

Na vprašanje, kolikšen padec prihodkov bodo po predvidevanjih imeli letos v primerjavi z letom 2019, je 32 odstotkov vprašanih menilo, da bo padec manj kot 20-odstoten. Da bo padec med 20 in 40 odstotki, jih predvideva 42 odstotkov, padec med 40 in 60 odstotki napoveduje 16 odstotkov vprašanih, 10 odstotkov sodelujočih pa meni, da bodo imeli letos več kot 60-odstotni padec prihodkov.

Vlada je za pomoč gospodarstvu in ljudem sprejela že šest protikoronskih svežnjev ukrepov, a 41 odstotkov vprašanih obrtnikov in podjetnikov meni, da so jih ukrepi zaobšli. Med razlogi za to navajajo tudi širitev dejavnosti pred epidemijo, zaradi česar niso dosegli merila upada prometa.

"Rezultati ankete so skrb vzbujajoči, saj kar tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti. Da so v stiski tudi obrtniki in podjetniki, ne le zdravstvo, sicer opozarjamo že ves čas," je poudaril predsednik OZS-ja Branko Meh.

V anketi je sodelovalo 1667 obrtnikov in podjetnikov, in sicer 38 odstotkov samozaposlenih ter 62 odstotkov delodajalcev. Anketo je OZS med svojimi člani izvedel v sredo, četrtek in danes.

Vztrajajo, da naj država v celoti pokrije stroške

Potem ko se je vlada zaradi slabe epidemiološke slike v četrtek odločila za 14-dnevno zaprtje velikega dela storitvenih dejavnosti, v OZS vztrajajo pri tem, da naj vsem tistim, ki niso po svoji krivdi zaprti, država v celoti pokrije fiksne stroške, stroške nadomestil plač delavcem, temeljni dohodek in najemnine za poslovne prostore.

Trgovinska zbornica opozarja na nejasnosti

Posledice napovedanega zaprtja
Posledice napovedanega zaprtja "skoraj 80 odstotkov trgovske dejavnosti" se že kažejo v praksi, pravijo v trgovinski zbornici. Foto: BoBo

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) opozarja, da je novi odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v več točkah nejasen. Po njihovih besedah zaradi teh ukrepov nastaja "ogromna gospodarska škoda, ki je tudi ukrepi, zajeti v predlogu šestega protikoronskega zakona, ne bodo mogli zajeziti". Zato vztrajajo, da se v predlogu v okviru parlamentarnega postopka predvidi celotno povračilo vseh fiksnih stroškov, ki trgovcem nastajajo v obdobju pomladanske in jesenske prepovedi opravljanja dejavnosti na podlagi sprejetih vladnih odlokov.

Dodatno zaprtje prodajaln sicer interesni organizaciji trgovcev ni razumljivo, saj je po njihovih navedbah v vladnih gradivih navedeno, da je možnost prenosa okužbe v trgovini majhna.

Uresničujejo pa se napovedi, da bomo v tej dejavnosti letos izgubili najmanj 12.000 delovnih mest. "Trenutna slika namreč kaže, da znaša število oseb v evidencah zavoda iz trgovine že 9101, kar pomeni, da je trgovina med najbolj prizadetimi dejavnostmi v celotnem slovenskem gospodarstvu," so dodali.