Pivovarna Union. Foto: Radio Slovenija/Maja Derčar
Pivovarna Union. Foto: Radio Slovenija/Maja Derčar

Vodstvo Pivovarne Laško Union je zaposlenim na lokaciji na Celovški in Pivovarski v Ljubljani pred dnevi predstavilo načrte selitve varjenja piva na štajersko lokacijo. Takrat je do nas prišla informacija, da bo proizvodnja preseljena v nekaj mesecih in da je zaprtje lokacije vprašanje časa. Omenja se, da bi bila večina dejavnosti preseljena v enem letu. Ni skrivnost, da je selitev proizvodnje Uniona za Heineken stroškovno racionalna. Tudi nekaj poznavalcev nepremičninskega trga je že slišalo "načrte o selitvi in prodaji dela zemljišča", ki bi bilo na drugi strani koristno za širitev železnice oziroma t. i. tivolski lok, ki je povezovalna proga med gorenjsko in primorsko železnico. Zgodba tivolskega loka se podobno kot drugi tir vleče leta in leta. Gradnja železniške proge, ki bi odpravila neznosne zamaške na progi v Ljubljani, naj bi se začela leta 2024. Treba pa je najti rešitev, sprejemljivo za ljubljansko občino in pivovarno.

Razlogi za prenos varjenja piva Union so sicer bolj na strani presežnih zmogljivosti, ki ostajajo neizkoriščene in jih tuji lastnik očitno racionalizira. Med te sodijo tudi hladilne naprave. V Pivovarni Laško Union razlagajo, zakaj bodo morali proces varjenja piv blagovne znamke Union prenesti v pivovarno na Laškem: "Ta odločitev je posledica preventivne neodvisne varnostne ocene 35 let starega hladilnega sistema v Pivovarni Union, ki je pokazala, da ni več primeren za obratovanje in bi v prihodnje lahko predstavljal pomembno varnostno tveganje. Zaradi tega moramo žal del proizvodnje, ki je vezan na ta hladilni sistem, ustaviti", pojasnjujejo v PLU-ju.

Pivo v Laško, Sola in Zala ostajata v Ljubljani

V načrtu torej ni nabave nove naprave, ki je zelo draga, če pa jo že imajo na štajerski lokaciji. Proizvodnja piv Union se bo v Laškem začela najpozneje januarja 2022. Na zdajšnjem mestu nasproti Tivolija ostajajo dejavnosti pakiranja in logistike, prav tako upravne in korporativne funkcije, enako muzej in Pivnica Union. Tudi proizvodnja brezalkoholnih pijač (med njimi Sola) in vode Zala (na lokaciji v Ljubljani so štiri vodne vrtine) ostaja v prestolnici. Obljubljajo še center inovacij in manjšo mestno pivovarno. "Ta bo središče za razvoj, testiranje in degustacijo novih vrst piva Union in bo poskušala nadgraditi doživetje Union Experience, ki ostaja na tej lokaciji."

Na pivo z blagovno znamko rdečega zmaja so poleg preferenc okrog okusa vezani tudi določena sentimentalnost, čustvena pripadnost in spomini. V PLU-ju pravijo, da sprememba v lokaciji proizvodnje ne bo vplivala na portfelj ali blagovno znamko Union. Pivo bo varjeno po enaki recepturi.

Alenka Rozman. Foto: BoBo
Alenka Rozman. Foto: BoBo

Kaj bo z zaposlenimi?

Neznanka pa je, kaj bo z zaposlenimi v Ljubljani. V podjetju se bodo pogovarjali z vsakim posebej. Bodo tudi odpuščanja? "Vpliv prenosa dela proizvodnje na zaposlene še ni natančno določen. Kot vedno doslej, bomo v Pivovarni Laško Union zagotovili, da bodo zaposleni, ki bodo to spremembo občutili, obravnavani s potrebnim spoštovanjem. Kljub temu želimo v podjetju zagotoviti nadaljevanje poslovanja in posledično ohraniti čim več istih ljudi v proizvodni ekipi," pravijo v Pivovarni Laško Union.

V Ljubljani je trenutno zaposlenih 145 ljudi

18.16

Vpliv prenosa dela proizvodnje na zaposlene še ni natančno določen. Vodja komuniciranja v Pivovarni Laško Union Alenka Rozman je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da je v oskrbni verigi pivovarne v Ljubljani trenutno zaposlenih 145 ljudi. Od tega jih na področju varjenja in fermentacije, ki se seli v Laško, dela 18, a o morebitnih odpuščanjih še ne morejo govoriti. "Zaradi kompleksnosti procesov trenutno še ne znamo natančno odgovoriti, na koliko zaposlenih bo imela ta sprememba vpliv. Bomo pa iskali vse možnosti omilitve teh vplivov – prezaposlitve v druge organizacijske enote, mogoče tudi v Laško, morebitne predčasne upokojitve in podobno."

Predsednica sindikata Pivovarne Union Andreja Sojer je dodala, da so zaposleni zaradi selitve dela proizvodnje razočarani. "Kot ste slišali, gre za varnostno tveganje, zaradi česar bi bila potrebna naložba. Stvar lastnika je, ali se odloči za naložbo ali ne. V tem primeru se pač ni odločil zanjo. Zaposleni so izredno razočarani," je povedala Andreja Sojer, ki pričakuje odpuščanja. "Kar se tiče sindikata, verjamemo, da bomo dobro sodelovali z upravo glede določitve pogojev odpusta, odpravnin. Na srečo imamo dobro kolektivno pogodbo, a upamo, da si bomo izposlovali tudi kaj več. Pričakujemo odpuščanja, ukinja se proizvodnja piva, osnovni oddelek vsake pivovarne, kar lahko za sabo potegne tudi nekatera zmanjšanja delovne sile."

O morebitnih številkah odpuščanj pa tudi ona še ne more govoriti: "Tukaj dela 145 ljudi, ampak številke so odvisne od tega, koliko polnjenja bo ostalo na tej lokaciji, to pa se bo odločil lastnik."

Sicer je Heineken zaradi slabega lanskega poslovanja, prepočasnega odpiranja javnega življenja in nizke precepljenosti že februarja napovedal odpuščanja 8000 delavcev po svetu.

Poslovanje PLU-ja, ki zaposluje 567 ljudi, je stabilno. Lani, v letu epidemije, je bilo čistih prihodkov od prodaje za 145,6 milijona evrov, čisti dobiček pri 16,7 milijona se je znižal za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2019. 32 % prodaje je ustvarjene na tujih trgih. Najbolj priznani znamki sta Laško Zlatorog in Union Svetlo. Upravo v enotirnem sistemu upravljanja z osmimi direktorji vodi Zooullis Mina.

Pivovarna Union je bila po ustanovitvi leta 1864 majhno družinsko podjetje, ki sta ga ustanovila Ivan in Peter Kosler (pravnik, geograf in politik). V prvi četrtini 20. stoletja je prevzemala manjše slovenske pivovarne, njeni izdelki so bili cenjeni že pred prvo svetovno vojno. Po drugi svetovni vojni so se ustalile tri večje pivovarne: nacionalizirani Union, Laško in manjši Talis, pojavile so se tudi druge manjše pivovarne. Leta 1988 je Union skrbel za 8 % celotne jugoslovanske proizvodnje. Konec 90. let je sledila tehnološka posodobitev. V letu 1999 so se odprle tri nove polnilne linije, iz podjetja je izšlo tudi precej znamk brezalkoholnih pijač.
Med lastniki Uniona je bil še belgijski Interbrew.

Delnice pa je kupovala tudi Pivovarna Laško, pod Boškom Šrotom je sledilo obdobje "tajkunizacije", Interbrew se je umaknil, zagovorniki nacionalnega interesa so zmagali, Laško je kot novi lastnik prevzel Union in bil močno zadolžen pri bankah, gordijski vozel je leta 2016 presekala prodaja Heinekenu, najmočnejšemu proizvajalcu piva v Evropi. Ekonomist Jože Damijan je leta 2015 pisal o tem, kako imata obe pivovarni, v Ljubljani in Laškem, presežne zmogljivosti, ki jih bo Heineken združil in ljubljansko lokacijo morda (čez leta) zaprl.

Union bodo varili v Laškem