Infondu je bila večina Mercatorjevih delnic zasežena. Foto: MMC RTV SLO
Infondu je bila večina Mercatorjevih delnic zasežena. Foto: MMC RTV SLO

Infond Holding je bil s sklepom varuha konkurence seznanjen v ponedeljek, sklep pa je bil sprejet 9. septembra. Varuh konkurence je tako podjetjem Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska omogočil razpolaganje z delnicami Mercatorja.

Infond Holding je med uvedbo postopka urada za varstvo konkurence 2. junija letos skupaj s skupino z njim povezanih podjetij (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska) v Mercatorju obvladoval 48,34-odstotni lastniški delež. Do zdaj so se lastniška razmerja v Mercatorju zaradi zasega delnic zaradi nevračila posojila Infonda Holdinga precej premešala.

Infond Holding le še z majhnim deležem Mercatorja
Infond Holding je tako zdaj lastnik le še 0,77 odstotka Mercatorja, medtem ko imajo družbe iz skupine Laškega skupaj 23,33 odstotka delnic Mercatorja, in sicer Pivovarna Union 12,33 odstotka, Pivovarna Laško 8,43 odstotka in Radenska 2,57 odstotka.

Večja lastnika Mercatorja sta še Fin-Do (10,75 odstotka) in Unicredit banka (8,01 odstotka). Ta je do deleža v Mercatorju prišla po zasegu delnic, družbi Fin-Do pa je zasežene delnice prodala Nova Ljubljanska banka, sicer 100-odstotna lastnica družbe Fin-Do. Več kot štiriodstotni delež v Mercatorju imata še Rodić M&B Trgovina in Banka Celje.