V Mercatorju trdijo, da povečujejo odkup slovenskega sadja in zelenjave. Foto: BoBo
V Mercatorju trdijo, da povečujejo odkup slovenskega sadja in zelenjave. Foto: BoBo
Židan poudarja, da država trgovinski verigi ne more predpisati, katere izdelke naj ima na policah. Foto: BoBo

Jože Podgoršek preverja navedbe porabnikov, da so na Mercatorjevih policah tuji izdelki začeli izpodrivati slovenske.

Podgoršek za zdaj še ne more potrditi opažanj glede sprememb v Mercatorjevi ponudbi. Preden se bo odzval na očitano zmanjševanje naročil slovenskim dobaviteljem, bo skušal pridobiti "konkretna in dokazljiva dejstva". Pred prazniki in po njih se bo sestal z vodstvi posameznih trgovinskih verig, prek zbornic in zadružne zveze pa jim bo poslal tudi vprašalnik. "Po prejemu informacij se bom moral odločiti za konkretno strategijo za preprečevanje nepoštenih praks," je povedal varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Nadomeščanje domačih izdelkov s tujimi je tvegano
Na očitke o zamenjavi slovenskih proizvajalcev se je odzval tudi minister za kmetijstvo Dejan Židan: "Če katera koli trgovska veriga, Mercator ali katera koli druga, zmanjšuje delež lokalnih, torej slovenskih proizvodov in jih nadomešča z nekimi drugimi, je to precej tvegano početje, ker porabniki, ki smo že navajeni na nekatere slovenske izdelke, sledimo izdelkom in pač obiskujemo tiste trgovske verige, kjer izdelke, na katere smo navajeni, dobimo."
Sam informacij o spremembah na Mercatorjevih prodajnih policah sicer nima, porabnikom pa svetuje, da naj sami preverijo, ali na policah lahko najdejo izdelke, ki so jih trgovine ponujale pred časom. Ob tem je poudaril, da država izvora blaga na prodajnih policah trgovinski verigi ne more predpisati. Vse, kar lahko stori, je, da "komunicira z domačim porabnikom, z državljani in jim pojasnjuje, zakaj je tudi zanje pomembno, da kupujejo lokalne izdelke". Kupci s kupovanjem lokalnih izdelkov omogočajo delo slovenskim delavcem, hkrati pa skrbijo, da zaradi krajše dobavne poti kupujejo kakovostnejšo hrano.

Mercator opažanja porabnikov zanika
Čeprav v Mercatorju zanikajo, da bi zmanjševali število slovenskih dobaviteljev, je direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Tatjana Zagorc povedala, da Mercator kljub nekaterim zagotovilom, ki jih je dal Agrokor ob prevzemu, zmanjšuje obseg naročil slovenskim dobaviteljem. "Sodu pa je izbilo dno obvestilo, ki so ga nekatera podjetja dobila prejšnji teden, da z določenim datumom v maju nehajo dobavljati določen segment. Govorim o naročilih, kajti odpoved pogodbe bi bila preočitna," je povedala za TV Slovenija.