Foto: BoBo
Foto: BoBo

V ozadju visoke inflacije sta po besedah Boštjana Vasleta dva ključna dejavnika, hitro gospodarsko okrevanje po krizi zaradi pandemije covida-19, v zadnjih mesecih pa tudi posledice ruske agresije na Ukrajino. "To se kaže v visokih cenah surovin, energentov in hrane na mednarodnih trgih, ključni dejavnik, ki lahko pomiri inflacijo, je stabilizacija geopolitičnih razmer na svetovni ravni, konkretno v evropskem prostoru," je ob predstavitvi Ekonomskega pregleda za Slovenijo 2022, ki ga je na Brdu pri Kranju pripravila Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), dejal Vasle.

Inflacijo je, kot je poudaril, treba nasloviti tudi z drugimi politikami. V okviru Evropske centralne banke (ECB) so po Vasletovih besedah že začeli normalizacijo politike na treh področjih. "Prvi je program novega nakupovanja vrednostnih papirjev, tako v okviru rednega kot pandemičnega programa, ki je v tem trenutku skoraj že zaključen," je dejal.

Drugi ukrep, ki ga je ECB sprejel, je po njegovih besedah povezan z ugotovitvijo, da so izpolnjeni pogoji za postopen dvig obrestnih mer. "Tretji, po oceni številnih celo eden najpomembnejših ukrepov, pa je ravnanje na področju obrestnih mer. Izrazili smo trdno pričakovanje, da bo do prvega dviga prišlo na julijski seji," je dejal Vasle.

Dvig obrestnih mer bo ECB po pričakovanjih nadaljeval septembra, "kjer ostaja odprta možnost za nekoliko višji dvig". Kot je pojasnil, bodo julija obrestno mero v skladu s pričakovanji dvignili za 0,25 odstotne točke, septembra pa bi jo lahko za 0,5 odstotne točke. Vasle je napovedal tudi nadaljevanje te dinamike postopnega dvigovanja obrestnih mer po septembru, in sicer v zadnjem letošnjem četrtletju in v začetku prihodnjega leta.

Pri brzdanju inflacije pa so po njegovih besedah v veliko pomoč lahko tudi ukrepi, ki jih sprejemajo vlade. "Gre za paleto instrumentov, ki so v posameznih državah odvisni od ekonomskih preferenc vlad, ne nazadnje tudi od političnih preferenc vlad. Kot dobrodošle vidim vse ukrepe, ki pripomorejo k stabilizaciji cen, še posebej na najbolj izpostavljenih področjih," je poudaril Vasle.