Vatikan ne namerava prevzeti finančne odgovornosti za finančni polom mariborske nadškofije. Foto: EPA
Vatikan ne namerava prevzeti finančne odgovornosti za finančni polom mariborske nadškofije. Foto: EPA
Stanislav Lipovšek
Začasni vodja mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek se trenutno mudi v Rimu. Foto: BoBo
Pomoč Vatikana mariborski nadškofiji

O posojilu vatikanske banke IOR piše novinar časopisa Emiliano Fittipaldi, ki je pred dvema letoma prvi razkril vatikansko revizijo poslovanja mariborske nadškofije, po kateri naj bi dolg z njo povezanih družb znašal 800 milijonov evrov.

Po novinarjevih virih je papež Frančišek nedavno upravi vatikanske banke poslal pismo, v katerem jo prosi za pomoč škofijam v težavah.


Poleg mariborske naj bi vatikanska banka brezobrestno posojilo 12 milijonov evrov namenila tudi italijanski nadškofiji v Terniju severno od Rima, ki je prav tako doživela finančni zlom, njen dolg pa naj bi znašal približno dvajset milijonov evrov. V Terniju so potrdili, da so denar že prejeli.

V obeh primerih naj ne bi šlo za donacijo, ampak za brezobrestno posojilo, ki ga bosta morali nadškofiji banki vrniti.

Na Slovenski škofovski konferenci za MMC niso mogli potrditi pisanja L'Espressa, so pa povedali, da je začasni vodja mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek trenutno v Rimu, od koder se bo predvidoma vrnil v četrtek, ko bo tudi spregovoril za javnost. "Skorajda gotovo" pa je, da je njegov obisk povezan s finančnimi težavami nadškofije in julijskim odstopom ljubljanskega ter mariborskega nadškofa, so dejali v tiskovnem uradu SŠK-ja.

Lipovšek je za STA medtem povedal, da o vsem skupaj ne ve nič več od tega, kar poročajo mediji. "Meni nihče ni nič povedal. Hvala Bogu, če bi to bilo res, a jaz ne vem nič, pa sem verjetno pristojen za te informacije," je bil kratek odziv Lipovška. Po njegovih besedah so bolj realni dogovori z graško škofijo, o katerih se je že pisalo in po katerih naj bi omenjena mariborski nadškofiji pred dokončnim finančnim zlomom pomagala z nakupom nepremičnin. Kot je dejal, postopek še ni končan, a gre vse v tej smeri, da se bodo ti načrti uresničili, saj se je graška škofija v tem primeru izkazala za zelo razumevajočo.


Pomoč da, odgovornost ne

Pred dvema letoma so nam namreč v Vatikanu potrdili, da ne nameravajo prevzemati ne moralne ne finančne odgovornosti za finančne polome mariborske Cerkve.

Ustanove Svetega sedeža gospodarskega poslovanja mariborske nadškofije ne morejo komentirati, saj se te, kot je znano, nanašajo zgolj na mariborsko nadškofijo, so nam odgovorili v vatikanskem tiskovnem uradu.

Vatikanska banka IOR, ki so jo italijanski preiskovalci v preteklosti osumili celo pranja denarja za sicilijansko mafijo, je v okviru prizadevanj, da se uvrsti na evropski seznam neoporečnih finančnih ustanov, danes prvič v svoji zgodovini objavila bilančno poročilo.

Banka 0,4 kvadratnega kilometra velike državice je imela leta 2012 za 86 milijonov evrov dobička, štirikrat več kot leto pred tem.

Pomoč Vatikana mariborski nadškofiji