Po navedbah tožilstva so vodilni v družbi Vegrad odredili in izdelali lažne poslovne listine ter v sodelovanju z vodilnimi v Betnavi lažno prikazovali izvršitev plačil. Foto: BoBo
Po navedbah tožilstva so vodilni v družbi Vegrad odredili in izdelali lažne poslovne listine ter v sodelovanju z vodilnimi v Betnavi lažno prikazovali izvršitev plačil. Foto: BoBo

v zadevi Betnava, ter še enkrat zanikal očitano mu napeljevanje h kaznivemu dejanju v škodo EU-ja.

Nadaljuje se sojenje nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu zaradi projekta obnove dvorca Betnava. Ponovno je zatrdil, da ni kriv in da je za vse kriva nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, ki je imela vse niti v svojih rokah. Po njegovih besedah je prav Tovšakova, potem ko je Vegrad vstopil v lastniško strukturo Betnave, nekdanjo direktorico družbe Dragico Marinič nastavila na ta položaj.

Vodstvu Betnave je Tovšakova leta 2009 naročila, naj na gospodarsko ministrstvo pošlje zahtevek za pridobitev 1,7 milijona evrov za obnovo dvorca Betnava, pravi Krašovec. Tovšakova jim je takrat pojasnila, da je na gospodarskem ministrstvu že vse urejeno in da ona točno ve, katere zadeve se lahko uspešno sklenejo.

"Opozoril sem jih, da morajo delati zakonito"
Krašovec je poudaril, da kot ekonom v bistvu ni imel nobenih pooblastil, vsa pooblastila sta imela Mariničeva in vodja mariborske nadškofijske službe za investicije in vzdrževanje Anton Ekart. Vodstvo Betnave pa je večkrat opozoril, da mora delovati zakonito.

Septembra leta 2009 je bil namreč sklenjen dogovor med mariborsko nadškofijo in Vegradom o obnovi Betnave in njenem vodenju. Ta dogovor pa je vodja pravne službe nadškofije Adam Miroslav poslal takratnemu nadškofu koadjutorju Nadškofije Maribor Antonu Stresu.

Grozi mu do osem let zapora
Tožilstvu sicer Krašovcu očita, da je septembra 2009 psihološko vplival na Mariničevo in Ekarta, da sta z nekdanjim gradbenim nadzornikom Vegrada Karlom Bogatinom ponaredila dokumentacijo in z njo od gospodarskega ministrstva za dvorec Betnava pridobila 1,7 milijona evrov evropskih sredstev.

Vendar se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija pozneje ta denar vrnila. Krašovec pa meni, da sta izjavi Mariničeve in Ekarta lažni oziroma da sta skušala zmanjšati svojo odgovornost.

Če bo sodišče odločilo, da je Krašovec, ki ga je Cerkev kazensko premestila v benediktinski samostan Šentpavel v Avstriji, kriv, mu grozi do osem let zapora.