Premier Pahor je glede Vegrada že včeraj napovedal možnost kazenskih ovadb. Foto: MMC RTV SLO
Premier Pahor je glede Vegrada že včeraj napovedal možnost kazenskih ovadb. Foto: MMC RTV SLO
Samski dom
Najhuje je 264 delavcem Vegrada, ki živijo v samskem domu ali kot podnajemniki pri zasebnikih. Foto: MMC RTV SLO
Policija preiskuje Vegrad

Kot navajajo, obvestila v zvezi z dogajanjem v poslovnem sistemu Vegrad spremljajo in zbirajo že dalj časa. Trenutno obravnavajo štiri sklope pojavov in dogodkov, ki bi lahko imeli znake kaznivih dejanj zoper gospodarstvo in zoper delovno razmerje ali socialno varnost.

Tako so med drugim zaznali sum zlorab ali nepravilnosti v zvezi z administrativno-izplačilnimi prepovedmi za delavce in sume kršitev delovnopravne zakonodaje predvsem glede izplačila in odrejanja nadurnega dela, izplačila regresa za leto 2009, izrednih odpovedi delovnega razmerja iz različnih razlogov ter izplačil plač delavcem.

Prav tako naj bi družbo sumili neupravičenenga zadrževanja prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družino enega izmed umrlih delavcev v skupni vrednosti približno 14.000 evrov.

VELENJE POMAGA DELAVCEM

Vegradovi delavci, ki že več mesecev niso dobili plač, medtem doživljajo hudo socialno stisko, ki jo skušajo blažiti velenjska občina in druge ustanove, je poročal Radio Slovenija. Med drugim se s komunalnim podjetjem dogovarjajo, da bi socialno najšibkejšim odpisali ali vsaj odložili plačilo položnic. Kmalu jim bo na voljo tudi brezplačna pravna svetovalnica. V javni kuhinji pa medtem že zdaj dobijo brezplačne tople obroke. Delavce, ki živijo v Vegradovem samskem domu, obiskujejo delavke centra za socialno delo.

Tudi sum zlorab glede poslovanja
Prav tako se je pojavil sum zlorab, povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo nelikvidnosti oziroma insolventnosti, še navajajo na PU Celje.

V zvezi s sumi, povezanimi z administrativnimi prepovedmi, so marca in maja letos podali poročilo na Okrožno državno tožilstvo v Celju. Glede predmetnih zadev so tudi v kontaktu s pristojnimi inšpekcijskimi službami.

Preiskava sumov zgoraj navedenih kaznivih dejanj se še nadaljuje. Za zdaj o ovadbah še ne morejo govoriti.

Delovna inšpekcija s kazensko ovadbo
Glavni delovni inšpektor Borut Brezigar pa je povedal, da je inšpekcija Vegrad obiskala vsak mesec vsaj enkrat. V zadnjega pol leta so družbo pregledovali zaradi neizplačil plač in regresa. Glavno težavo zanje predstavlja prav neizplačilo plač, kazensko ovadbo pa bodo na tožilstvo podali v tednu dni.

Policija preiskuje Vegrad