Da ne bi zmanjkalo premoga, so povečali število delovnih dni, na primer več solidarnostnih sobot. Prve se je udeležilo več kot 1.600 zaposlenih. Foto: BoBo
Da ne bi zmanjkalo premoga, so povečali število delovnih dni, na primer več solidarnostnih sobot. Prve se je udeležilo več kot 1.600 zaposlenih. Foto: BoBo

Zatesnitev proge je posledica povečanih pritiskov v okolici jamske proge, pojasnjujejo v premogovniku in dodajajo, da sanacija omenjenega odseka proge že poteka. Odkop predvidoma ne bo obratoval do sredine novembra.

"Po sanaciji odvozne proge načrtujemo na odkopu normalno proizvodnjo. Trenutno se v jami spopadamo z zahtevnimi geomehanskimi razmerami, katerih posledica je pogostejše pojavljanje nepredvidenih dogodkov, kot so povečane deformacije jamskih objektov in stebrni udari. V obnovo proge je treba vložiti dvakrat več sredstev kot za gradnjo novega objekta, za njeno obnovo pa je treba izvajati tudi dvakrat več varnostnih ukrepov kot pri njegovi izdelavi," pojasnjujejo v premogovniku.

Za odkopavanje na dveh odkopih so se odločili pred leti
Poudarili so tudi, da je dinamika odkopavanja premoga z dvema odkopoma, ki poteka v zadnjih letih, posledica odločitev, sprejetih v preteklosti, saj odkopna polja ne dopuščajo delovanja večjega števila odkopov hkrati. Sprememba koncepta odkopavanja, ki je bil vzpostavljen pred desetletji, bi v današnjem času pomenila povečan obseg pripravljalnih del in s tem neposredno in občutno višje stroške materiala in delovne sile.

"V Premogovniku Velenje pa si v skladu z načrtom finančnega in poslovnega prestrukturiranja prizadevamo za zmanjševanje stroškov na vseh področjih. Kljub težavam v proizvodnji si prizadevamo, da bi zagotovili potrebne količine premoga," pravijo v rudniku.

Zaradi doseganja proizvodnega načrta in zavedanja resnosti razmer, v katerih je Premogovnik Velenje, so vključili tudi dodatno število delovnih dni, med njimi tudi nekaj t. i. solidarnostnih sobot. Prve takšne se je udeležilo več kot 1600 zaposlenih.