Velenjčani za zdaj ocenjujejo, da so zaloge v Lješljani zadostne za ekonomsko upravičeno kopanje. Foto: BoBo
Velenjčani za zdaj ocenjujejo, da so zaloge v Lješljani zadostne za ekonomsko upravičeno kopanje. Foto: BoBo
Termoelektrarna Trbovlje
Termoelektrarna Trbovlje je tik pred likvidacijo. Foto: BoBo

Direktor razvoja v Premogovniku Velenje Ludvik Golob se je tik pred nastopom mandata predsednika uprave lotil novega, večjega posla. Z banjaluškim podjetjem Privredni preporod je sklenil sporazum za izdelavo idejnega projekta obuditve rudnika rjavega premoga v Lješljani.

Ta rudnik je v lasti ruskega poslovneža Olega Burlakova, ki se zanima za nakup Termoelektrarne Trbovlje (TeT). Obenem se je v preteklih mesecih Lješljana omenjala kot vir premoga za delovanje TeT-a, če ga bo res kupil Burlakov.

Njegovo švicarsko podjetje Edelweiss Investment je ta teden oddalo končno ponudbo za nakup 81,33-odstotnega deleža TeT-a, ki je trenutno v lasti Holdinga Slovenske elektrarne. HSE naj bi odločitev o prodaji sprejel v torek.

Termoelektrarni grozi likvidacija
Če TeT ne bo prodan, bo skupščina konec tega meseca odločala o redni likvidaciji družbe. Morebitna redna likvidacija pa bi do konca tega meseca prinesla nov val čakanj na delo za 164 ljudi, ki so že bili na čakanju od maja do začetka avgusta. TeT, katerega usoda visi v zraku že dolgo, je v tem tednu ustavila 125-megavatni blok, saj so porabili še zadnje zaloge premoga z deponije.

Tehnične in ekonomske ocene
Medtem Ludvik Golob z Draganom Borkovićem, direktorjem Privrednega preporoda, načrtuje osnovo za infrastrukturne rešitve, ki so potrebne za preporod Burlakove Lješljane. Velenjski strokovnjaki bodo poleg tega izdelali še tehnično-ekonomsko oceno pridobivanja premoga in bentonita.

Izdelava dokumentacije bo predvidoma trajala pet mesecev, pri čemer se Velenjčanom odpirajo tudi nove možnosti za nadaljnje sodelovanje pri projektiranju in izdelavi, če bodo sprejeli odločitev o izdelavi glavnega rudarskega projekta oz. o izgradnji infrastrukture in odpiranju rudnika.

Lješljana zaprta od leta 1941
Po prvih ocenah velenjskih strokovnjakov je v rudniku Lješljani, ki je zaprt od leta 1941, dovolj kakovostnih zalog premoga in bentonita. "Naša naloga je iskanje najboljše tehnologije za odkopavanje in separacijo premoga ter bentonita," so še zapisali v premogovniku, ki bo s ponedeljkom dobil novega predsednika uprave - petletni mandat bo namreč nastopil Golob, ki ga je nadzorni svet na ta položaj imenoval po odstopu Ivana Pohorca.