Prizor iz filma Velika poteza (The Big Short), ki govori o resnični zgodbi, kako je Michael Burry s kratkimi pozicijami (shorti) tik pred izbruhom finančne krize 2008 uspešno stavil proti ameriškemu nepremičninskemu trgu. Zanimivo, Burryjeva zasebna investicijska družba Scion Asset Management ima v lasti 1,7 milijona delnic GameStopa. Delež je bil konec septembra vreden 17 milijonov dolarjev, ob nori rasti delnic GameStopa pa je dosegel tudi 271 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je Burry (tokrat z dolgo pozicijo) ustvaril skoraj 1500-odstoten donos. Foto: The Big Short.
Prizor iz filma Velika poteza (The Big Short), ki govori o resnični zgodbi, kako je Michael Burry s kratkimi pozicijami (shorti) tik pred izbruhom finančne krize 2008 uspešno stavil proti ameriškemu nepremičninskemu trgu. Zanimivo, Burryjeva zasebna investicijska družba Scion Asset Management ima v lasti 1,7 milijona delnic GameStopa. Delež je bil konec septembra vreden 17 milijonov dolarjev, ob nori rasti delnic GameStopa pa je dosegel tudi 271 milijonov dolarjev, kar pomeni, da je Burry (tokrat z dolgo pozicijo) ustvaril skoraj 1500-odstoten donos. Foto: The Big Short.

Kar pred desetletjem ni uspelo gibanju 'Okupirajmo Wall Street', zdaj uspeva skupnosti WSB (WallStreetBets) na spletnem forumu Reddit. Z vse več uporabniki (v zadnjem tednu se je številka potrojila in dosegla 6,5 milijona uporabnikov) se je uspešno zoperstavila velikim finančnim igralcem (ki s kratkimi pozicijami oz. shorti stavijo na padce delnic) in jim povzročila milijardne izgube. "Kupujte, kupujte, držite vsaj do 1.000 dolarjev, za nobeno ceno ne prodajajte," je bil eden od pozivov na WSB-ju, vezan na delnice GameStopa, podjetja, ki ponuja videoigre. Njegove delnice so lani kotirale le pri nekaj dolarjih, prejšnji teden pa je bila njihova vrednost že skoraj 500 dolarjev.

Ogromno novega denarja, ki so ga ustvarile centralne banke, je končalo le pri najbogatejšem odstotku ali promilu prebivalstva, medtem ko je navaden delavec z vso silo občutil težo krize.

Aleš Lokar

Velikim je dovoljeno vse, ščitijo jih tudi centralne banke
"Primer kaže, da je sistem očitno gnil od znotraj. Pravila niso za vse enaka. Hedge skladom je dovoljeno precej več kot povprečnim vlagateljem, ki zdaj ob splošnem nezadovoljstvu vidijo način, kako odgovoriti na ‒ kot menijo sami ‒ nepravično ureditev sveta in finančnih trgov, ki tudi po finančni krizi nadaljuje, kot da se ni nič zgodilo. Pri tem jih moti zlasti odziv vlade in centralnih bank na prejšnjo finančno krizo in zdaj na pandemijo. Ogromno novega denarja, ki so ga ustvarile centralne banke, je končalo le pri najbogatejšem odstotku ali promilu prebivalstva, medtem ko je navaden delavec z vso silo občutil težo krize," nam je povedal Aleš Lokar (Generali Investments).

Vlaganje v najbolj
Vlaganje v najbolj "shortane" delnice je postalo podobno nakupu loterijskega listka. Lahko ogromno dobiš, a lahko tudi vse izgubiš. A za zdaj skupnost WSB z vse večjo množico, ki ne glede na grozovito precenjenost kupuje določene delnice, zelo uspešno nervira profesionalce na Wall Streetu, ki so samo pri delnicah GameStopa letos izgubili 20 milijard USD. Foto: Reuters

"Shortanje" je lahko igranje z ognjem
Profesionalni vlagatelji imajo različne strategije za ustvarjanje dobička, ena od njih je tudi prodajanje delnic na kratko (shortanje), ko delnice določenega podjetja (za katere menijo, da so previsoko) prodajo v pričakovanju, da bo njihova cena kmalu nižja. Ko cena pade, delnice spet kupijo, razlika v ceni (minus stroški izposoje) gre njim v žep. V teoriji naj bi "shortanje" povečalo učinkovitost trga in znižalo volatilnost delnic, težava pa nastane, ko je teh izposoj več, kot je na voljo vseh delnic (pri GameStopu je teh izposoj trenutno kar za 120 odstotkov razpoložljivih delnic). No, še večja težava je seveda (gledano z vidika skladov hedge), ko tečaj delnice ne pade, ampak še naprej narašča.

Kaj so hedge skladi?

Hedge skladi so visoko tvegani investicijski skladi, v katere vlagajo predvsem premožnejši vlagatelji. "Hedging" pomeni zavarovanje. Hedge skladi naj bi bili sposobni zavarovati premoženje pred izgubo vrednosti, saj tveganje z dolgimi pozicijami nevtralizirajo s prodajami na kratko in tudi s kupovanjem tveganih finančnih instrumentov z vzvodom. Ime "hedge" je postalo zavajajoče, saj je jasno, da so hedge skladi bolj tvegani od klasičnih naložb, s tem pa so seveda višji tudi pričakovani donosi (resnici na ljubo hedge skladom v ZDA zadnja leta ne gre prav dobro). Čeprav hedge skladi predstavljajo le nekaj odstotkov sredstev v upravljanju, pa ustvarijo tudi do polovico prometa na Wall Streetu, tako da je njihov vpliv precejšen.

Pri nekriti prodaji na kratko (naked short selling) lahko pride do absurda, saj je število vrednostnih papirjev, s katerimi se prosto trguje na borzi, lahko večje od števila izdanih vrednostnih papirjev. Trguje se torej z vrednostnimi papirji, ki ne obstajajo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pri nekriti prodaji na kratko (naked short selling) lahko pride do absurda, saj je število vrednostnih papirjev, s katerimi se prosto trguje na borzi, lahko večje od števila izdanih vrednostnih papirjev. Trguje se torej z vrednostnimi papirji, ki ne obstajajo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

David premagal Goljata
Ker je izguba lahko ogromna (če bi še naprej vztrajali v neposrečeni naložbi), hedge skladi na določeni točki začenjajo zapirati svoje pozicije, kar lahko povzroči tako imenovani short squeeze (iztisnitev), ki tečaj delnice potisne še mnogo višje. Pred več kot desetletjem smo to v ekstremnih razsežnostih videli pri delnicah Volkswagna, letos pa pri vse več delnicah v New Yorku in tudi drugje, saj se ideje WSB-ja širijo po vsem svetu. David je našel način, kako lahko uniči Goljata: predvsem pri nekriti prodaji na kratko (naked short selling), kjer je število vrednostnih papirjev, s katerimi se prosto trguje na borzi, lahko večje od števila izdanih vrednostnih papirjev in se torej trguje z vrednostnimi papirji, ki ne obstajajo.

Sorodna novica Raketa na Luno: Elon Musk dvignil bitcoin, Redditovci pa pritisk Wall Streetu

Tečaj GameStopa se je letos izstrelil za 1.643 odstotkov!
Skupina delnic, kjer je iztisnitev še posebej izrazita, predstavlja vse pomembnejši delež v obsegu trgovanja. Pred Redditovo histerijo je bilo s temi delnicami ustvarjenega le za pol odstotka celotnega dnevnega prometa, zdaj pa po nekaterih ocenah že občasno tudi več kot sedem odstotkov. Delnice GameStopa so zadnji teden poskočile za 400 odstotkov, letos pa so za 1.643 odstotkov v plusu. Hedge skladom (izstopa Melvin Capital) je to prineslo velike izgube (letos naj bi izgubili že več kot 70 milijard dolarjev, od tega 20 milijard pri GameStopu), številni mali vlagatelji pa so čez noč postali milijonarji. Papirnati milijonarji, saj dobička nočejo unovčiti in še kar vztrajajo v naložbi. Da bi še več zaslužili in da bi hedge skladi še več izgubili.

Aplikacija Robinhood, kjer številni milenijci trgujejo z vrednostnimi papirji, je v četrtek začasno prepovedala kupovanje 13 delnic, kjer je bila iztisnitev še posebej očitna, kar je povzročilo bes skupnosti WSB.
Aplikacija Robinhood, kjer številni milenijci trgujejo z vrednostnimi papirji, je v četrtek začasno prepovedala kupovanje 13 delnic, kjer je bila iztisnitev še posebej očitna, kar je povzročilo bes skupnosti WSB. "Manipulacije ameriške centralne banke, ki so propadle banke in podjetja zalivale z milijoni dolarjev, so v redu, ko pa uporabniki Reddita povzročijo eksplozijo delnic GameStopa, je treba to ustaviti in regulirati trg," je bilo eno od mnenj. V petek je Robinhood spet dovolil kupovanje "problematičnih" delnic, a z omejitvijo. Kdor je denimo že lastnik kakšne GameStopove delnice, ne sme dokupovati novih, preostali pa lahko kupijo le eno delnico oz. do pet opcij. Foto: Reuters

Pomembno je nagajati Wall Streetu
Toda slej ko prej bo cena morala strmoglaviti. Aleš Lokar: "Po moji oceni se ta zgodba ne more dobro končati. Podjetje mora še vedno dobro poslovati in ustvarjati dobiček, da ima naložba smisel. Saj mali vlagatelji na Redditu se tega zavedajo. Ni jim niti več toliko pomemben zaslužek, ampak način, kako lahko odgovorijo veliki finančni industriji. Kupovanje teh shortanih delnic je postal zelo močan vzvod, kako pritisniti na finančno industrijo in na hedge sklade, za katere pa je ustvarjanje dobičkov skozi shortanje primaren cilj. Tudi prvi odzivi ameriške politike gredo prej v smer podpore malim vlagateljem kot pa velikanom finančne industrije."

Veliki so privilegirani
Tudi izjemno vplivni Elon Musk, prvi mož Tesle, je seveda velik nasprotnik prodaj na kratko in že dolgo na Twitterju napada vse, ki "shortajo" Tesline delnice. Kaj še moti male vlagatelje? Lokar: "To, da so ti veliki igralci vsepovsod privilegirani. Imajo dostop do notranjih informacij, do katerih predvsem manjši nimajo dostopa. Veliki vlagatelji denimo lahko vidijo, kaj počnejo mali vlagatelji. Imajo tudi ‒ govorimo sicer o delčkih sekunde ‒ algoritme, ki prehitevajo male vlagatelje. Cel kup stvari je še, s katerimi že desetletje ali več nekako nepošteno pridobivajo na trgu. Vse to moti vlagatelje, zbrane okrog Reddita."

Dvomim, da lahko ta dogodek sam po sebi sproži večji popravek (na delniških trgih), je pa to neki simptom norih časov, neskončnega tiskanja denarja, rekordno nizkih obrestnih mer in izredno visokih vrednotenj, ko so nekatera podjetja vredna več 10 milijard dolarjev, čeprav še pet let ne bodo ustvarila nobenega dobička.

Aleš Lokar

Vse več vznemirjenja na Wall Streetu
Dogajanje v povezavi z GameStopom in podobnimi delnicami je prejšnji teden vplivalo na celotni trg. Elitni indeks Dow Jones je v petih dneh izgubil 3,3 odstotka, njegova vrednost je zdrsnila pod 30 tisoč točk, tako da so izpuhteli vsi letošnji dobički. Bi lahko to povzročilo hujši pretres, podoben tistemu v lanskem marcu? Težko. Skupna tržna kapitalizacija delnic, ki imajo razmerje med vsemi razpoložljivimi delnicami in tistimi, s katerimi je dovoljena prodaja na kratko (short-to-float) nad 20 odstotki, znaša 40 milijard dolarjev, kar je komajda 0,1 odstotka celotne tržne kapitalizacije ameriškega delniškega trga, ki se približuje 40 bilijonom dolarjev.

Simptom norih časov
"Dvomim, da lahko ta dogodek sam po sebi sproži večji popravek, je pa to neki simptom norih časov, neskončnega tiskanja denarja, rekordno nizkih obrestnih mer in izredno visokih vrednotenj, ko so nekatera podjetja vredna več 10 milijard dolarjev, čeprav še pet let ne bodo ustvarila nobenega dobička. Prej je to lahko glavni razlog za popravek in tudi za skrb, v kakšnem stanju so delniški trgi. Vsekakor smo pri večini delnic po moji oceni presegli ravni, kjer bi cena delnice glede na poslovanje, ustvarjene dobičke in potencialne dividende morala biti," še dodaja Lokar.