Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Portal MojeDelo.com je v sporočilu za javnost navedel, da so imeli v predkoronskem času okoli 2000 oglasov za delo. Med epidemijo covida-19 je to število za kratek čas upadlo na 700, nato pa se je kmalu znova zvišalo na 2000.

Zadnjih nekaj mesecev pa imajo rekordno število oglasov, skupaj že skoraj 5000. "To pomeni, da je ponudba popolnoma nadigrala povpraševanje," je gibanje pospremila vodja trženja na MojeDelo.com Nika Rakonjac.

Potrebe delodajalcev so po ugotovitvah portala presegle ponudbo na trgu dela predvsem na IT-področju in pri deficitarnih poklicih. Letos so med desetimi najbolj iskanimi profili po njihovih podatkih proizvodni delavec, prodajalec, skladiščnik, komercialist, delavec na strojih, diplomirani inženir strojništva, mesar, informatik, elektrotehnik in kuhar.

V primerjavi z lanskim letom je večje povpraševanje po diplomiranih inženirjih strojništva in kuharjih, upadlo pa je povpraševanje po svetovalcih v prodaji in prodajnih predstavnikih, kaže primerjava portala.

"Velike potrebe po novih zaposlenih so se izkazale tudi na dveh kariernih sejmih, ki jih je organiziralo MojeDelo.com v Banjaluki in Sarajevu, kjer se je iskalcem zaposlitve v BiH predstavilo kar 35 slovenskih podjetij. Tudi v Bosni so slovenski delodajalci iskali deficitarne poklice, predvsem tehnične narave," je še povedala Rakonjac.