Ostala bo v uporabi. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ostala bo v uporabi. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Skoraj 18.000 zavezancev, od tega 12.000 stalno, ali petina še vedno izpiše račun ročno, seveda iz vezane knjige računov, ki jo morajo pred uporabo potrditi na finančni upravi. Konec leta bi morali tudi ti opustiti vezano knjigo in začeti uporabljati elektronsko povezavo s finančno upravo.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pa predlaga spremembo. "Gre prvenstveno za to, da se določene rešitve, ki so trenutno opredeljene kot prehodne, da jih uveljavimo kot trajne."

S tem se strinjajo tako na obrtni kot trgovinski zbornici. Predsednika Branko Meh in Marija Lah sta povedala: "Mi pozdravljamo, da se ta vezana knjiga dejansko še podaljša." "Za katera podjetja to lahko pride v poštev, da bi ta vezana knjiga računov ostala kot stalnica."

Furs: Takšnih računov zelo malo
Na finančni upravi ugotavljajo, da je delež uporabnikov vezane knjige računov še vedno precejšen, vendar pa izpišejo zelo malo računov, komaj tri milijone in pol od več kot milijarde lani potrjenih računov. "Izdajo samo 0,3 odstotka vseh izdanih računov. To pomeni, da gre res za te najmanjše zavezance, ki izdajajo relativno zelo malo računov," je povedala predstavnica za odnose z javnostjo Barbara Škrinjar.

In tveganj tako rekoč ni, dodaja Škrinjarjeva. "Pravzaprav na tem področju nismo odkrili nekih sistemskih nepravilnosti, tako da smo veseli, da bodo imeli ti najmanjši zavezanci še vedno možnost izdajanja računov prek vezane knjige računov."

In še ena poenostavitev se obeta. Račune iz vezane knjige bo treba v informacijski sistem finančne uprave prijaviti enkrat na mesec, ne vsakih deset dni kot velja zdaj.

Vezane knjige računov so nadomestile paragonske bloke z začetkom leta 2016.