Z Gašparjem Mišičem v Luki Koper še vedno niso podpisali pogodbe o zaposlitvi, je pa že vodil pogajanja o novi naložbi, podaljšanju pomola. Foto: BoBo
Z Gašparjem Mišičem v Luki Koper še vedno niso podpisali pogodbe o zaposlitvi, je pa že vodil pogajanja o novi naložbi, podaljšanju pomola. Foto: BoBo
Gašpar Mišič še vedno brez pogodbe

Po današnji večurni seji, ki je bila sicer zadnja v tej sestavi - 7. oktobra bodo delničarji na izredni skupščini odločali o odpoklicu nadzornikov, predstavnikov kapitala -, so člani nadzornega sveta po besedah Nikolaja Abrahamsberga presodili, da je prav, da novo pogodbo, v kateri bodo opredeljene vse pravice in obveznosti, napiše nov nadzorni svet.

Kakšen je zdaj torej delovnopravni status Mišiča? Nadzorni svet je sprejel sklep, da se Gašparju Mišiču za opravljeno delo "izplača ustrezen znesek tako, kot bi sicer veljalo po zakonu in omejitvah, ki jih določa zakon oz. merila za velike gospodarske družbe", je pojasnil Abrahamsberg.

Mišič pa je priznal, da je sicer pričakoval, da se bodo danes dogovorili o sklenitvi pogodbe, a obenem pojasnil, da je takšna odločitev legitimna pravica nadzornikov.

Gašpar Mišič znižal ceno za milijon
Namestnik predsednika nadzornega sveta je spomnil tudi, da je že skupščina delničarjev zahtevala posebne revizije preteklega poslovanja družbe. Kot je dodal, je uprava korektno pripravila poročilo in podatke, "iz katerih je razvidno, da je v preteklosti dejansko prišlo do oškodovanja družbe".

Nadzorniki so upravi zato naložili pripravo nadaljnjih poročil in ukrepov, da bi zadeve dokončno razčistili. Tako so obravnavali tudi predlog pogodbe za novo naložbo, podaljšanje pomola v znesku več kot 9,5 milijona evrov. Po pogajanjih, ki jih je vodil Gašpar Mišič, se je pogodba znižala na 8,5 milijona evrov. To po mnenju Abrahamsberga "kaže, da strokovne službe v Luki niso ne strokovno ne odgovorno pripravile te pogodbe", zato so upravi tudi predlagali razrešitev vodje vlaganj Roberta Levaniča.

72.000 evrov za urejanje strani na Facebooku
Gašpar Gašpar Mišič pa zatrjuje, da je v času svojega vodenja Luki Koper prihranil že okrog 2,5 milijona evrov. V Luki Koper vlada kaotično stanje, ocenjuje Mišič in pokaže kup pogodb, ki jih je oklestil, našteva naložbe, ki jih je ustavil, je za TV Slovenija poročala Elen Batista Štader (reportažo si lahko ogledate v priloženem videoposnetku na desni strani članka).

"Tu se govori o milijonskih zneskih, ki odtekajo - ko vam pušča streha, ne greste kupovat novih zaves!" je dejal. Tako je na primer odvetniškima pisarnama Čeferin in Senica znižal pavšal za 1.500 evrov, sprašuje se, zakaj je mariborska agencija za urejanje strani na Facebooku lani dobila 72.000, letos pa že 32.000 evrov. Največji rez pa: "Določeni zneski so prenapihnjeni - pogodbo sem znižal za 1.100.000, to je 10 let mojih plač!" je pogajanja s koprskim gradbenim podjetjem Adriaing opisal Gašpar Mišič.

Mišič v Koper vabi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK): "Vsakemu brez pravnih izkušenj je jasno, da gre za barabinstvo brez primere," je zatrdil.

Gašpar Mišič še vedno brez pogodbe