Šesti blok termoelektrarne Šoštanj. Foto: BoBo
Šesti blok termoelektrarne Šoštanj. Foto: BoBo

Kot je Vračar povedal za Slovensko tiskovno agencijo, se bo kot novi generalni direktor osredotočal predvsem na skrb za nadaljnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo in stabilno poslovanje družbe. Napovedal je tudi razvoj novih projektov, ki bodo prinašali dodano vrednost za lastnika in lokalno skupnost.

Vračar že ima izkušnje iz energetike

Vračar, sicer poslovni direktor HSE-ja, je doktor znanosti s področja poslovodenja in organizacije in diplomirani inženir elektrotehnike. Ima več kot 20 let delovnih izkušenj, od tega več kot 15 let kot direktor različnih družb. Poslovanje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) dobro pozna ne le kot nekdanji član nadzornega sveta HSE, podrobneje in na operativni ravni ga je spoznal predvsem v času opravljanja funkcije poslovnega direktorja HSE, odgovornega za področje proizvodnje. Ves čas je namreč aktivno vključen v projekte, ki potekajo v Tešu ter med Tešem in njegovimi deležniki.

Tudi po imenovanju na mestu generalnega direktorja Teša pa bo Vračar še naprej opravljal funkcijo poslovnega direktorja, so pojasnili na HSE-ju.

Tašler, ki je bil za začasnega direktorja Teša imenovan 26. februarja, mandat pa je nastopil z marcem, je po izobrazbi diplomirani inženir elektronike z več kot desetletnimi izkušnjami v energetiki, od tega več kot pet let na vodilnih in vodstvenih delovnih mestih. V šestih mesecih od imenovanja za začasnega direktorja Teša je uspešno vodil družbo, so zapisali v HSE-ju.

Tašler je sicer na čelu Teša (začasno) nasledil Armana Koritnika, ki je januarja odstopil s položaja. V zadnjem desetletju so se na vrhu Teša sicer zvrstili številni direktorji, Tašler je bil sedmi po Urošu Rotniku, Simonu Totu, Francu Roscu, Petru Dermolu, Matjažu Eberlincu in Koritniku.

Teš z izgubo duši tudi krovni holding

Novemu generalnemu direktorju Teša zagotovo ne bo zmanjkalo izzivov. Največja slovenska termoelektrarna, ki je lani ustvarila 58 milijonov evrov izgube, leto pred tem pa 32 milijonov evrov, se namreč že od postavitve šestega bloka sooča s finančnimi težavami. Termoelektrarno Šoštanj je delovanje šestega bloka pahnilo v visoko izgubo, v težavah se je vmes znašel tudi Premogovnik Velenje, vse to pa še danes bremeni poslovanje krovne skupine HSE.

Vodstvi HSE-ja in Teša se sicer ukvarjata tudi z vprašanjem, ali ima velenjski premogovnik dovolj premoga, ki bo poganjal Teš, ali bo tega treba uvažati iz tujine. Sprva so razmišljali o uvozu indonezijskega premoga, trenutno naj bi bila bolj zanimiva možnost sosežiga odpadkov.

Tašler je junija na energetski konferenci v Velenju napovedal, da bo Teš predvidoma konec leta 2020 zaradi rasti cen premoga začela s sosežigom odpadkov, generalni direktor HSE Stojan Nikolić pa je dodal, da so prve analize sosežiga odpadkov spodbudne, uvožen premog pa bi bil najslabša opcija za Teš.

Novi generalni direktor termoelektrarne bo imel bržkone veliko dela tudi z vzdrževanjem dobrih odnosov v regiji, predvsem z velenjsko občino in tamkajšnjim komunalnim podjetjem. Ko se je zdelo, da sta družba in občina rešili večino večjih sporov, pa je Komunalno podjetje Velenje na Teš poslalo zahtevo za vračilo domnevno preplačanega ogrevanja, kar je znova zanetilo spor.

Novega predsednika uprave bo v prihodnjih mesecih dobil tudi Premogovnik Velenje, saj se dosedanji prvi mož Ludvik Golob po petih letih zapušča ta položaj.