Teš 6 je bil zaustavljen po 104 dneh obratovanja, kar je največ doslej. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Teš 6 je bil zaustavljen po 104 dneh obratovanja, kar je največ doslej. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Med zaustavitvijo bloka šest bodo v termoelektrarni izvedli preglede opreme, čiščenje dimno-zračnega trakta grelnika Luvo in preostale redne vzdrževalne posege na opremi. V 104 dneh neprekinjenega obratovanja je šesti blok Teš proizvedel 1049,3 gigavatne ure električne energije, so navedli v Tešu.

Na Elesu, ki je sistemski operater prenosnega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji, pa so pojasnili, da je bila tokratna zaustavitev šestega bloka Teša predhodno najavljena in da zaustavitev nima vpliva na preskrbo z električno energijo. V času nizkih obremenitev omrežja pa se srečujejo s pojavom povišanih napetosti.

Tokratna zaustavitev šestega bloka Teša je bila druga letos, od 23. aprila do 6. maja letos so namreč potekala načrtovana vzdrževalna dela. Lani šesti blok približno dva meseca ni obratoval zaradi garancijskih del, rednega remonta in ob koncu leta tudi požara.

V preostalih desetih mesecih je medtem šestica proizvedla 3.753 gigavatnih ur električne energije, kar je predstavljalo 33,5-odstotni delež celotne slovenske proizvodnje elektrike.

Tožilstvo pripravlja obtožnico

Teš 6, ki ima sicer 40-letno življenjsko dobo, je začel poskusno obratovati junija 2015, zaradi visoke vrednosti projekta njegove graditve, ki je z začetnih 600 milijonov evrov poskočila na 1,428 milijarde evrov, pa je že od začetka vzbujal dvome o upravičenosti, ekonomičnosti in transparentnosti. Projekt Teš 6 je preiskovalo več institucij, tudi policija in parlamentarna preiskovalna komisija.

Z Okrožnega sodišča v Celju so 27. junija letos sporočili, da so končali preiskavo domnevnih nepravilnosti pri šestem bloku Teš in da je sodišče obširno gradivo dostavilo Specializiranemu državnemu tožilstvu v Ljubljani.

Na tožilstvu so pojasnili, da aktivno pripravljajo obtožni akt, in navedli, da imajo organizirano ekipo in si želijo, da bo ob upoštevanju obsežnosti in zapletenosti zadeve državnotožilska odločitev sprejeta čim prej.