Foto: Reuters
Foto: Reuters

V skladu z ameriško zakonodajo glede stečaja (15. poglavje) je podjetje, ki ima sicer sedež v Združenem kraljestvu, vložilo prošnjo za zaščito zavarovanja premoženja tujega zadolženega podjetja, poroča BBC. Virgin Atlantic je v 51-odstotni lasti Virgin Group in 49-odstotni lasti ameriške Delte.

V prijavi stečaja so v podjetju Virgin Atlantic zapisali, da so se z drugimi delničarji dogovorili za sporazumno dokapitalizacijo, ki bo podjetju omogočila izhod iz rdečih številk in začrtala dolgoročno trajnostno rast.

Podjetje se je za razglasitev stečaja odločila manj kot mesec dni po tem, ko je podjetje sklenilo dogovor o reševanju podjetja v vrednosti 1,6 milijarde dolarjev. Virgin Group je v skladu z omenjenim dogovorom podjetju pomagalo z 200 milijoni funti, dodatna sredstva so zagotovili vlagatelji in posojilodajalci. Britanska vlada je Bransonovo prošnjo za državno pomoč zavrnila.

Kot navaja Reuters, gre za vzporeden postopek s postopkom na britanskem sodišču, kjer je podjetje v torek dobilo dovoljenje, da se 25. avgusta sestane s prizadetimi upniki in glasuje o načrtu.

To je že druga veja skupine Virgin, ki se je letos znašla v velikih težavah. Aprila je postala plačilno nesposobna Virgin Australia, ki jo je potem junija prevzelo podjetje Bain Capital. Ta je že napovedal, da bo odpustil 3000 zaposlenih. V skupini Virgin je okoli 30 različnih podjetij, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, od bančništva, trgovine, hotelov do letalske industrije.