K inflaciji so najbolj prispevale višje cene telefonskih storitev in aparatov, ki so se podražili za šest odstotkov, hrana pa se je na letni ravni podražila za odstotek. Foto: EPA
K inflaciji so najbolj prispevale višje cene telefonskih storitev in aparatov, ki so se podražili za šest odstotkov, hrana pa se je na letni ravni podražila za odstotek. Foto: EPA

Na statističnem uradu so rast cen na letni ravni nazadnje zaznali decembra 2014, ko je bila 0,2-odstotna, junija lani pa smo v Sloveniji za primerjavo na letni ravni imeli 0,7-odstotno deflacijo. Cene so se v preteklih 12 mesecih povprečno znižale za 0,5 odstotka.

K inflaciji so najbolj prispevale višje cene telefonskih storitev in aparatov, ki so se podražili za šest odstotkov, hrana se je na letni ravni podražila za odstotek. Cene počitnic v paketu so se povišale za 4,2 odstotka, cene električne energije pa za 3,4 odstotka. V primerjavi z lanskim junijem so cene gostinskih in nastanitvenih storitev višje za 2,3 odstotka.

K mesečni rasti cen so najbolj prispevale višje cene v skupini rekreacija in kultura. Znotraj omenjene skupine je bila zaradi začetka poletne počitniške sezone najvišja podražitev zaznana pri počitnicah v paketu, in sicer za 8,2 odstotka.

Dražja goriva
V primerjavi z majem so bila tekoča goriva dražja za 5,6 odstotka, goriva in maziva pa za 2,9 odstotka. K mesečni inflaciji so prispevale še višje cene mesa, višje cene v skupini zdravje ter posamezne podražitve v drugih skupinah.

Hrana in brezalkoholne pijače so se podražile za 2,6 odstotka, najbolj sta se podražila sadje (za 13,5 odstotka) in zelenjava (za 7,3 odstotka). V polletju so se za 1,8 odstotka podražile tudi gostinske in nastanitvene storitve, za 1,7 odstotka komunikacije, za 1,1 odstotka raznovrstno blago in storitve, za 0,8 odstotka stanovanjska oprema, za 0,6 odstotka prevoz, za 0,5 odstotka alkoholne pijače, tobak in zdravje, obleka in obutev pa za 0,2 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila junija 0,1-odstotna, junija lani pa 0,9-odstotna. Povprečno je v 12 mesecih po tem indeksu, ki se uporablja za primerjave v EU-ju, Slovenija beležila 0,7-odstotno inflacijo. Mesečna rast cen je bila 0,5-odstotna.

Dobre novice za centralno banko
Države z evrom so imele junija na letni ravni 0,1-odstotno inflacijo, potem ko so imele maja 0,1-odstotno deflacijo, je v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Gre šele za drugi mesec letos, ko cene življenjskih potrebščin na letni ravni rastejo. Nazadnje je evrsko območje inflacijo na letni ravni zaznalo januarja (0,3 odstotka), junija lani pa je bila letna inflacija 0,2-odstotna.

Novica o dvigu cen na letni ravni je dobra novica za Evropsko centralno banko (ECB), ki cilja na inflacijo blizu, a nekoliko pod dvema odstotkoma in si že dolgo z rednimi in izrednimi ukrepi za povečanje količine denarja v obtoku prizadeva spodbuditi rast cen. Deflacija je skrb vzbujajoča, ker lahko negativno vpliva na gospodarsko dejavnost, saj potrošnike spodbuja k odlašanju z nakupi, podjetja pa z investicijami.