Ministrica za delo Ksenija Klampfer ob nasvetih GZS-ja podjetjem, naj dodatke vključijo v osnovno plačo, poziva k doslednemu izvajanju novele in napoveduje poostren nadzor. Foto: Pixabay
Ministrica za delo Ksenija Klampfer ob nasvetih GZS-ja podjetjem, naj dodatke vključijo v osnovno plačo, poziva k doslednemu izvajanju novele in napoveduje poostren nadzor. Foto: Pixabay

Novela zakona z letom 2020 znesek minimalne plače zvišuje z 886,63 na 940,58 evra bruto. Hkrati začenja veljati spremenjena definicija minimalne plače, po kateri bodo iz nje izločeni vsi dodatki. Ministrica za delo Ksenija Klampfer poziva k doslednemu izvajanju novele in napoveduje poostren nadzor.

Delodajalci trdijo, da so spremembe nepremišljene in bodo povzročile hud udarec posameznim podjetjem in panogam. Med najbolj prizadetimi bodo po njihovih besedah najranljivejši posamezniki, posledice pa bodo občutili tudi drugi, saj se bodo podražili živila, komunalne storitve, vrtci, domovi za ostarele.

Na drugi strani sindikati vztrajajo, da bodo novosti prinesle pozitivne ekonomske, socialne in družbene učinke. Gospodarska zbornica Slovenije je delodajalcem celo svetovala, naj vse dodatke, ki so stalni na delovnem mestu, vključijo že v osnovno plačo. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se zato bojijo, da bo na koncu prišlo do zniževanja in ukinjanja dodatkov ter da bo marsikateri delavec februarja, ko bo dobil plačilno listo za januar, razočaran.

Na ministrstvu za delo medtem poudarjajo, da na minimalno plačo ni mogoče gledati izključno kot na strošek gospodarstva, temveč tudi kot na investicijo v zaposlene ter zagotavljanje dolgoročno vzdržnih in sprejemljivih družbenih razmerij. Tudi negativnih posledic v gospodarstvu ali na trgu dela se glede na aktualne statistike ne bojijo.

Minimalna bruto urna postavka za študentsko delo 5,40 evra bruto

S prvim januarjem je višja tudi minimalna bruto urna postavko za delo dijakov in študentov, ki po novem znaša 5,40 evra bruto, medtem ko je bila do zdaj 4,89 evra bruto.

Spremembe zakona za uravnoteženje javnih financ namreč s 1. januarjem določajo nov način za izračun minimalne bruto urne postavke za začasna in občasna dela. Ta v skladu s spremembo ne sme biti nižja od zneska minimalne plače, preračunanega na uro dela povprečne mesečne delovne obveznosti za polni delovni čas.

Spremembo zakona za uravnoteženje javnih financ so predlagali v Levici, ker so menili, da študentsko delo ni plačano pravično. Minimalna urna postavka v znesku 4,89 evra bruto, je namreč določena nižje, kot je vrednotena ura zaposlenih za minimalno plačo, s tem pa se krši načelo enakega plačila za enako delo, so opozorili pri predstavitvi predloga spremembe v DZ-ju. Levica je v osnovnem predlogu sicer predlagala najnižjo bruto urno postavko za študentsko delo v vrednosti 5,9 evra. Zaradi sprejetega koalicijskega dopolnila pa ta znesek zdaj znaša 5,4 evra.