Vizjak je Belokranjce pozval, naj se pogosteje prijavljajo na številne razpise za dodelitev sredstev. Foto: RTV SLO
Vizjak je Belokranjce pozval, naj se pogosteje prijavljajo na številne razpise za dodelitev sredstev. Foto: RTV SLO

Priložnosti za gospodarski razvoj je v regiji dovolj, treba jih je znali le poiskati, je povedal Vizjak po srečanju s predstavniki občin in gospodarstveniki v Črnomlju.

Podjetja morajo po njegovem mnenju sama vedeti, kje so njihove razvojne možnosti, ministrstvo pa jim v ta namen ponuja tudi zagotovljena sredstva za tehnološki razvoj. Poudaril je, da so ta pogojena z večjim odzivom lokalne skupnosti.

Večkrat na razpise
Vizjak konkretne pomoči ni obljubil, je pa pozval k pogostejšemu in hitrejšemu odzivu na razpise za razvojni denar. Od dozdajšnjih ministrskih obiskov imajo Belokranjci obljubo, da bodo imeli v jugovzhodni regiji drugačen status in da bo obmejnost postala prednost.

Preberite si klepet o odpuščanjih v tekstilni industriji.

Že v ponedeljek je Belo krajino na povabilo župana občine Črnomelj Andreja Fabjana ter območne Gospodarske zbornice Slovenije obiskal minister za delo Janez Drobnič. Po napovedih naj bi v Črnomlju in okolici še letos brez zaposlitve ostalo 400 delavcev.

Drobnič je Belokranjcem zagotovil, da ima država zagotovljeno strukturo za pomoč brezposelnim, občino in ustrezne organizacije pa je pozval, naj pripravijo ustrezne programe zaposlovanja. V preteklih tednih so delo že izgubili delavci v podjetjih Beti Konfekcija in Belsad, odpuščanja pa so napovedali tudi v Danfossu, Kometu Metlika in Iskri Semiču.