Visoke obresti so se že izdatno zažrle v slovenske javne finance. Foto: BoBo
Visoke obresti so se že izdatno zažrle v slovenske javne finance. Foto: BoBo
Država se bo spet zadolževala

Slovenija je bankam Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs, Societe Generale in Unicredit podelila mandat za organizacijo izdaje nove referenčne serije 20-letnih obveznic, je poročal STA. Slovenija bo tako prvič izdala 20-letne obveznice. Doslej je bila najdaljša ročnost 15 let, in sicer se je to zgodilo marca 2011.
Čeprav je vlada še na začetku leta zatrdila, da so vse proračunske postavke z lanskim zadolževanjem pokrite, pa so pretekli teden sporočili, da so se povečale potrebe proračuna zaradi "višjega primanjkljaja v bilanci prihodkov in odhodkov, višjega primanjkljaja računa finančnih terjatev in naložb ter višjega odplačila glavnic".

Po poročanju Radia Slovenija bosta soorganizatorici izdaje tudi NLB in Abanka. Za koliko bo vlada zadolžila državo, bo odvisno od razmer na finančnih trgih, prav danes pa je morala država poravnati za 1,1 milijarde glavnic petletne obveznice.

Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic z zapadlostjo septembra 2024, ki se je še dopoldne gibal okrog 0,87 odstotka, je po napovedi novega zadolževanja poskočil in popoldne presegel en odstotek. Državni proračun pa je v februarju ustvaril že več kot tretjino za letos načrtovanega primanjkljaja. Ta je za letos načrtovan pri 1,4 milijarde evrov, glavno breme pa so bile za proračun obresti na posojila.

Država se bo spet zadolževala