Ekonomsko-socialnemu svetu bo predsedoval minister Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulovič
Ekonomsko-socialnemu svetu bo predsedoval minister Janez Cigler Kralj. Foto: BoBo/Borut Živulovič

Vladni predstavniki v ESS-ju bodo poleg ministra Janeza Ciglerja Kralja še ministri za finance Andrej Šircelj, za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, za javno upravo Boštjan Koritnik, za izobraževanje Simona Kustec in njihovi državni sekretarji, poleg njih pa še namestnica direktorice Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Alenka Kajzer ter njen namestnik, so sporočili z generalnega sekretariata vlade.

ESS bo v prihodnje predsedoval minister za delo, ki je že večkrat poudaril, da je velik zagovornik socialnega dialoga. K ponovni oživitvi ESS sicer že vse od začetka oblikovanja in sprejemanja ukrepov za ublažitev posledic epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo in prebivalstvo najbolj mrzlično pozivajo na sindikalni strani.

Sindikalisti opozarjajo, da ravnanja vlade niso vključujoča. Foto: MMC RTV SLO
Sindikalisti opozarjajo, da ravnanja vlade niso vključujoča. Foto: MMC RTV SLO

Sindikati: Ravnanje vlade ni vključujoče

V sindikalnih centralah namreč ocenjujejo, da ob zastoju institucionalnega socialnega dialoga niso bili ustrezno vključeni v pripravo ukrepov. "Povsem nerazumljivo in neodgovorno je, da se v času, ko se sprejemajo ukrepi s tako velikimi in daljnosežnimi posledicami, s strani vlade namenoma pušča povsem vnemar to platformo za soočanje in usklajevanje mnenj med socialnimi partnerji in vlado," so pretekli teden zapisali v sporočilu za javnost.

Ravnanje vlade je po njihovih navedbah "daleč od vključujočega in ni v skladu s številnimi dobrimi praksami socialnega dialoga v tem kritičnem in občutljivem obdobju, ko je nujno vključevanje vseh, ki lahko prispevamo k uspešnosti in učinkovitosti, ne nazadnje tudi legitimnosti ukrepov".

Glede na to, da Slovenijo čakajo tudi priprave na tretji protikoronski zakon, ki naj bi vzpostavil dolgoročne rešitve za čas po epidemiji, upajo, da bo ESS vendarle zaživel maja, je za STA pred dnevi dejala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.