Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prejšnja vlada je želela v demografski sklad s hierarhičnim in centraliziranim upravljanjem združiti premoženje vseh upravljavcev, tudi Kapitalske družbe, ne pa 2TDK ali Darsa. Zdajšnja vlada se ne loteva popolne centralizacije v demografskem skladu, ima pa namen slabo banko, ki ugaša, prenesti na Slovenski državni holding (SDH), pod njegovo upravljanje prehajajo tudi 2TDK, Slovenski državni gozdovi, Kobilarna Lipica in inženirsko podjetje DRI.

SDH kot krovni upravljavec dobrih 10 milijard evrov državnih naložb deluje osem let in je, vsaj na papirju, podvržen najvišjim standardom korporativnega upravljanja. Potem pa so tu posamezne družbe, med njimi 2TDK za gradnjo drugega tira in Slovenski državni gozdovi, ki so bile ustanovljene s posebnimi zakoni in izmaknjene nadzoru SDH-ja.

V njih je neposredno kadrovala vlada, in to brez jasnih kriterijev, na kar vrsto let opozarja Komisija za preprečevanje korupcije. "Je pa tukaj definitivno vsaj manko nekega postopkovnika in je še težje preveriti, na kakšen način so se ti kandidati znašli v vladnem gradivu," opozarja Katja Mihelič Sušnik iz KPK-ja.

Ministrstvo za finance, spodbujeno s priporočili OECD-ja, namerava to popraviti s predlogom sprememb zakona o SDH-ju. Slovenski državni holding bo letos v svoj portfelj dodal tudi terjatve in nepremičnine s slabe banke DUTB, ki za svoje delovanje porabi 15 milijonov letno in bo ugasnil. Za nekaj neprodanih zemljišč s slabe banke se poteguje republiški Stanovanjski sklad, ki mora graditi javna najemna stanovanja. "Zdaj se veliko govori o prenosu zemljišč s slabe banke, ker to je tudi nekaj, kar bo treba zelo hitro ukrepati, o tem se pogovarjamo," je dejal direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec.

Medtem se ugiba, da bi na čelo Slovenskega državnega holdinga lahko prišel nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. Konec avgusta bo s položaja predsednika uprave odšel Janez Žlak, še pred tem bo popolnjen nadzorni svet SDH-ja. Zbiranje prijav poteka do 16. avgusta.