Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po tem, ko je vlada med 15. marcem in 30. aprilom zamrznila maloprodajne cene pogonskih goriv, je marsikdo upal na podaljšanje tega ukrepa, a se želja ne bo uresničila. Vlada se je namreč odločila, da ne bo podaljšala regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, tako da bosta ceni s 1. majem znova prosto oblikovani na trgu.

Sorodna novica Skrb vzbujajoča rast cen hrane in energije, inflacija v območju evra naj bi bila blizu vrha

Za liter 95-oktanskega bencina je sicer trenutno treba odšteti 1,50 evra, za liter dizelskega goriva pa 1,54 evra. Ukrep se izteče jutri opolnoči, tako da lahko prve podražitve pričakujemo že v nedeljo.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, se je vlada 14. marca za začasen ukrep regulacije cen določenih naftnih derivatov odločila zaradi hudih motenj z oskrbo z naftnimi derivati na domačem in mednarodnem trgu. "V vmesnem obdobju so se razmere na trgu naftnih derivatov stabilizirale. V Sloveniji trenutno ne zaznavamo motenj in nestabilnosti pri dobavi pogonskih goriv."

Dodali so še, da so zaradi vladnega ukrepa v Sloveniji najvišje dovoljene drobnoprodajne cene za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo že od sredine marca 2022 nižje od EU-povprečja in povprečja v evrskem območju.

Za koliko bodo dražja pogonska goriva?

Nižje trošarine

Je pa vlada na četrtkovi seji še za tri mesece podaljšala veljavnost znižanih trošarin na energente, poleg pogonskih goriv še na elektriko, kurilno olje in zemeljski plin za ogrevanje. Znižane trošarine, ki so del ukrepov za blažitev posledic energetske draginje za prebivalstvo in podjetja, bodo tako v veljavi do 31. julija. Če bi trošarine pustila na prejšnjih ravneh, bi bila pogonska goriva še dražja, je poročal Radio Slovenija.

Na Financah ocenjujejo, da bi, če bi vlada odpravila zamrznitev cen na črpalkah, po novem za liter bencina plačali približno 1,6 evra, za dizelsko gorivo pa 1,8 evra, kar bi predstavljalo zgodovinske cene teh goriv.

Bencin in dizel s 1. majem zelo verjetno dražja