Zaprtja trgovin ob nedeljah (še) ne bo. Foto: Pixabay
Zaprtja trgovin ob nedeljah (še) ne bo. Foto: Pixabay

"Vlada meni, da trenutno zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, vključno s trgovinsko dejavnostjo, ki predstavlja 34 odstotkov vseh prihodkov slovenskega gospodarstva, predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo v državnem zboru. Poleg tega vlada meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj. Zato vlada predloga ne podpira," so po ponedeljkovi dopisni seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Ob tem gre po prepričanju vlade za tako pomemben zakon, da bi moral biti obravnavan tudi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS).

V Levici so v predlogu novele zakona povzeli poziv Sindikata delavcev trgovine Slovenije v poslanici pred praznikom dela, da naj trgovine ob nedeljah in na dela proste dni ostanejo zaprte. Kot izjeme bi lahko bile v nedeljo še naprej odprte prodajalne, ki ne merijo več kot 200 kvadratnih metrov in so na območju bencinskih servisov, letališč, železniških in avtobusnih postaj ter bolnišnic.

Cilj je vsem delavkam in delavcem v trgovinah in v nekaterih povezanih dejavnostih zagotoviti proste nedelje in proste dneve, ki so po zakonu določeni kot dela prosti dnevi, poleg tega naj bi uresničili voljo volivcev, ki so se na referendumu enkrat že večinsko izrekli za to, da se trgovine ob nedeljah zaprejo. Predlagatelji dodajajo, da se s predlogom sledi tudi ciljem osvoboditve od nepotrebnega dela, opuščanja spodbujanja nenehnega trošenja in zagotavljanja priložnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, razvijanje lastnih potencialov ter kakovostno socialno življenje.

Premier Janša je ob predlogu tvitnil, da ga podpira, v koalicijski SMC Zdravka Počivalška pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti. Foto: BoBo
Premier Janša je ob predlogu tvitnil, da ga podpira, v koalicijski SMC Zdravka Počivalška pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti. Foto: BoBo

Janša na Twitterju podprl predlog

Ob predstavitvi predloga konec aprila, pred prvomajskimi prazniki, je sicer premier Janez Janša na Twitterju izrazil podporo predlogu. Podporo je izrekel tudi minister za delo Janez Cigler Kralj, besede svojega ministra pa so takrat podprli v stranki NSi, kjer so zapisali, da so zaprtje trgovin ob nedeljah predlagali že leta 2003 na posvetovalnem referendumu, ki je dobil podporo ljudi, ter da si želijo, da bi se dogovor o tem dosegel v okviru socialnega dialoga med sindikati in delodajalci.

Predlog so takrat podprli tudi v največji opozicijski stranki LMŠ. V koalicijskem SMC-ju pa so dejali, da predloga v primeru, da prinaša več brezposelnih, ne morejo podpreti.

Za zaprtje trgovin ob nedeljah so se med drugim izrekli nekateri sindikati in druge organizacije, med njimi v skupni izjavi krščanske cerkve v Sloveniji.

Trgovinska zbornica odločno proti

Upravni odbor Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) pa je prejšnji teden izrazil odločno nasprotovanje predlogu, saj bi morali v trenutnih razmerah spodbujati potrošnjo in sprejemati ukrepe za ohranjanje delovnih mest. Zaprtje prodajaln ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske dejavnosti, so opozorili in dodali, da je v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

Od trgovinske dejavnosti je odvisno veliko število delovnih mest, ki slovenskemu gospodarstvu prinašajo 34 odstotkov vseh prihodkov. Ob predpostavki, da bi bil promet enak lanskemu letu, lahko zaprtje trgovin ob nedeljah pomeni tudi do 10-odstoten upad prometa, so izračunali in vse deležnike pozvali, naj razprave o morebitni ukinitvi nedeljskega obratovalnega časa zamaknejo v čas, ko bodo razmere to dopuščale.