Pod SDH-jem bodo združene vse državne naložbe. Foto: MMC RTV SLO
Pod SDH-jem bodo združene vse državne naložbe. Foto: MMC RTV SLO

Predlog nujnih sprememb zakona o SDH-ju tako obsega uvedbo nadzora poslovanja holdinga in odvisnih družb, ki ga bo izvajalo Računsko sodišče, poenostavitev prehodnega režima upravljanja naložb in podaljšanje roka za dokapitalizacijo holdinga z državnimi nepremičninami.

Po pojasnilih ministrstva za finance gre za najnujnejše spremembe zakona, ki bodo olajšale upravljanje državnih naložb v prehodnem obdobju do vzpostavitve SDH-ja, predvsem delovanje države na skupščinah podjetij, v naslednjem koraku pa se bodo lotili bistvenih sprememb, ki bodo opredelile način upravljanja državnih naložb, piše v predlogu.

Ena ključnih napovedanih novosti je, da bo lastnica naložb ostala država in da bo holding z njimi upravljal. Kdaj bodo te spremembe pripravljene, na ministrstvu še ne želijo napovedati.

Kot je razvidno iz predloga novele, objavljene na spletnih straneh vlade, bi lahko Računsko sodišče izvajalo revizije tudi pri vseh gospodarskih družbah, bankah in zavarovalnicah, ki so v več kot 50-odstotni neposredni lasti SDH-ja, države ali občin. "Na tak način se zagotavlja transparentno upravljanje z državnim premoženjem, kar povečuje zaupanje javnosti glede upravljanja državnega premoženja pod okriljem SDH," piše v obrazložitvi.

Sod ne bo potreboval soglasja za čisto vsak korak
Skladno z novelo bi Slovenska odškodninska družba (Sod) do uveljavitve klasifikacije SDH-ja potrebovala soglasje DZ-ja na predlog vlade le še za razpolaganje in ne več za upravljanje z državnimi naložbami, če skupna knjigovodska vrednost naložbe presega 20 milijonov evrov ali država dosega najmanj 25-odstotni lastniški delež ali 25-odstotni delež glasovalnih pravic. V predlogu novele ob tem piše, da je neracionalno, da se v prehodnem obdobju do uveljavitve klasifikacije naložb za celotno upravljanje z naložbami zahteva soglasje DZ-ja.

"Glede na to, kako široko je zastavljen pojem upravljanja, bi tako številni postopki pridobivanja soglasja DZ-ja otežili učinkovito upravljanje s premoženjem SDH-ja in bi izničili namen osnovnega zakona o SDH-ju, ki je ravno v učinkovitem in poenostavljenjem upravljanju kapitalskih naložb," je vlada pojasnila v predlogu novele zakona o SDH-ju.

Poleg redakcijskih pojasnjevalnih popravkov besedila zakona so med poglavitnimi rešitvami predloga novele zakona o SDH-ju še podaljšanje roka za dokapitalizacijo holdinga z državnimi nepremičninami s trenutno predvidenega enega meseca po uveljavitvi klasifikacije državnih naložb na dve leti.

Spremembe tudi glede Zpiza
Novela predvideva tudi določnejšo ureditev obveznosti holdinga glede zagotavljanja sredstev Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), črtanje prenosa Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško na holding ter ureditev nadaljevanja že začetih postopkov razpolaganja z naložbami.

Po predlaganih spremembah Kad nakaže Zpizu vsako leto 50 milijonov evrov primarno za usklajevanje pokojnin najpozneje do 25. septembra (v veljavnem zakonu je ta rok določen do 30. septembra). Določen je tudi rok, do katerega mora SDH z namenom zagotavljanja dodatnih sredstev Zpizu Kadu nakazati 10 odstotkov kupnine od prodaje svojih kapitalskih naložb, in sicer vsako leto najpozneje do 24. decembra. V veljavnem zakonu roka ni.