Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je pojasnil vzroke za spremembo uredbe o določanju cen bencina. Foto: RTV SLO
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je pojasnil vzroke za spremembo uredbe o določanju cen bencina. Foto: RTV SLO
Vlada bo morda spremenila način določanja cen goriva. Foto: EPA

Kot je pojasnil minister za gospodarstvo, se je z uredbo obračunsko obdobje za izračun prodajnih cen goriv podaljšalo s 14 na 28 dni, od 20 kotacij cen pa se ne upošteva več pet najvišjih in pet najnižjih. Formula za izračun prodajnih cen je sicer ostala enaka.

Finančni minister Andrej Bajuk je dejal, da so se za uredbo odločili zaradi nestabilnosti cen nafte. Naloga vlade je zagotoviti stabilnost cen, saj je njihovo nihanje najbolj nevarno za ustvarjanje inflacijskih pričakovanj.

Bencin bi se precej podražil
Vizjak je spomnil, da so cene naftnih derivatov na svetovnih trgih močno nihale. To smo občutili tudi v Sloveniji, ko so se prodajne cene pred mesecem dni drastično zvišale, pred štirinajstimi dnevi pa spet precej pocenile. Če vlada ne bi sprejela nove uredbe, bi se cene najbolje prodajanih naftnih derivatov verjetno zvišale za približno deset tolarjev na liter, je povedal Vizjak.

Slovenci z bencinom ne ravnamo varčno
Vlada bo preučila tudi model za oblikovanje cen naftnih derivatov. Morda bo iz njega izločila 98-oktanski bencin, preverila bo tudi določanje marž in druge parametre formule za izračun cen, je povedal Bajuk.

Slovenci sicer z bencinom po njegovih besedah ne znamo ravnati varčno, zato je vpliv njegove cene na inflacijo nekoliko večji kot v drugih državah.

Negotov položaj za dobavitelje?
OMV Slovenija meni, da uredba dobavitelje postavlja v negotov položaj, saj obstoječe cene veljajo še dva tedna, za to obdobje pa goriva ni mogoče več dobiti po starih cenah. V Petrolu pa uredbe še niso obravnavali in je ne komentirajo.