Elan je prejel nedovoljeno državno pomoč za dokapitalizacijo. Foto: BoBo
Elan je prejel nedovoljeno državno pomoč za dokapitalizacijo. Foto: BoBo

"Svojo odločitev bomo branili na sodišču," je v odzivu zagotovil tiskovni predstavnik komisarja za konkurenco Joaquina Almunie, Antoine Colombani. Evropska komisija je na podlagi pritožbe nemškega proizvajalca smuči Marker Volkel International odločila, da je bila dokapitalizacija Elana leta 2008 v vrednosti 10 milijonov evrov neupravičena in da mora družba sredstva skupaj z obrestmi od dneva dokapitalizacije dalje vrniti.

Sklep mora Elan izvršiti v roku štirih mesecev od prejema, to je najpozneje do 20. januarja 2013. V zvezi s tem je treba upoštevati, da je sklep Evropske komisije naslovljen na državo, vendar zavezujoč za vse organe v državi, poudarjajo na finančnem ministrstvu.
Lahko nas doleti odškodnina
Evropska komisija lahko, če država članica ne izpolni negativne odločbe, zoper njo sproži postopek pred sodiščem in ji na koncu prisodi plačilo odškodnine zaradi neizvršitve sklepa komisije.

Država lahko zoper sklep Evropske komisije v dveh mesecih vloži tožbo na Splošno sodišče v Luxembourgu, kar je Slovenija tudi storila. Ker pa vložitev tožbe ne zadrži izterjave neupravičene državne pomoči, Slovenija predlaga tudi zadržanje sklepa komisije. Na sklep Evropske komisije se lahko sicer pritoži tudi Elan sam, a so želeli v družbi najprej vedeti, kako bo v zadevi ukrepala država.

Izhod je stvar sodišča
Minister za finance Janez Šušteršič je v ponedeljek navzoče na kolegiju predsednikov koalicijskih strank po besedah premierja Janše obvestil, da se bo Slovenija pritožila. "Ne moremo pa garantirati izhoda, ker je to stvar sodišča," je v odgovorih na vprašanja poslancev DZ-ja med drugim dejal Janša.

Pri dodeljevanju pomoči je treba biti premišljen
To naj nam bo nauk, da se bo naslednjič pomoč dodeljevala na tak način, da potem denarja ne bo treba vračati, je dodal. Pri dodeljevanju državnih pomoči je treba biti premišljen - da ima od tega korist podjetje in da davkoplačevalci nimajo škode, je poudaril premier.

Finančno ministrstvo je v ponedeljek na vlado posredovalo gradivo v zvezi z ukrepanjem glede odločbe komisije, minister Šušteršič pa je nato sporočil, da se bo Slovenija pritožila.

V Elanu molčijo
V Elanu so se v ponedeljek sicer zavili v molk in so bili za izjave nedosegljivi, je pa v petek nadzorni svet družbe sklenil, da se s končno odločitvijo za morebitno pritožbo počaka na odločitev države.

Elan sicer lahko tudi sam vloži tožbo na Evropsko sodišče, a želi najprej izvedeti za odločitev države, na podlagi katere bodo v družbi sprejeli lastne ukrepe za zaščito interesov družbe. Če bodo presodili, da je za zaščito interesov Elana to potrebno, bodo vložili tožbo, je v petek dejal član uprave Elana Leon Korošec.

Komisiji se je pritožil Elanov tekmec
Lastniki Elana, med katerimi je bila največja država, in sicer preko Kapitalske družbe (Kad) - zdaj je Kadov delež v lasti Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (Aukn) - in družbe DSU, so leta 2008 dokapitalizirali Elan. Ker je večina delnic v lasti paradržavnih skladov, je Evropska komisija na podlagi pritožbe Elanovega tekmeca presodila, da je šlo za nedovoljeno državno pomoč. Zato od Elana zahteva, da vrne 10 milijonov evrov z naslova dokapitalizacije državi.