Na vrsti je zadolževanje v evrih. Foto: BoBo
Na vrsti je zadolževanje v evrih. Foto: BoBo
Novo zadolževanje Slovenije

Vlagatelje bo tako iskala v Ljubljani, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Münchnu, Frankfurtu in na Dunaju. Kot navaja ministrstvo za finance, je izdaja obveznic odvisna od tržnih razmer, a glede na izkušnje iz zadnjih let predstavitvam po finančnih središčih običajno zelo kmalu sledi tudi nastop na trgu.

Vlada želi tako izkoristiti trenutne ugodne razmere na finančnih trgih. Zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice na sekundarnem trgu je po sanaciji razmer v bančnem sistemu konec lanskega leta namreč občutno upadla.

Donos na državne obveznice z dospelostjo leta 2024 na elektronski borzi MTS je trenutno pri okoli 3,9 odstotka. Povprečna obrestna mera je pod štirimi odstotki prvič po koncu leta 2010 upadla v začetku tega meseca.

Po dolarjih evri
Država tokrat razmišlja o izdaji evrske obveznice, potem ko je februarja po obiskih pri vlagateljih v ZDA in v londonskem Cityju izdala za 3,5 milijarde dolarjev oziroma 2,56 milijarde evrov pet- in desetletnih dolarskih obveznic.

Breme dolga je za Slovenijo vse večje. Javni dolg je v zadnjih letih skokovito narasel. Samo letos mora Slovenija odplačati za 4,55 milijarde evrov. Od tega je v drugem trimesečju predvideno odplačilo glavnic in obresti v višini nekaj manj kot 1,9 milijarde evrov, v zadnjem trimesečju pa mora Slovenija odplačati malo več kot 1,7 milijarde evrov. Večji odplačili sta aprila, 1,5 milijarde evrov, in oktobra, 1,1 milijarde evrov.

Novo zadolževanje Slovenije