Foto: BoBo
Foto: BoBo

Povračilo se ne všteva v davčno osnovo do vrednosti, ki je znova določena pri 0,18 evra na kilometer, kot je veljalo pred zadnjo spremembo uredbe za tiste, ki niso imeli možnosti javnega prevoza, in čezmejne delovne migrante.

Kot so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade, se s spremembami uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja jasneje določa minimalna višina povračila stroška prevoza na delo in z dela, ki se ne všteva v davčno osnovo, in poenostavlja določanje neobdavčene višine pri posameznem delojemalcu.

Odpravlja se določanje neobdavčene minimalne višine z upoštevanjem prisotnosti na delu v posameznem mesecu. Prav tako se odpravlja določanje neobdavčenega dela v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice za javni prevoz ob predložitvi dokazila o nakupu te vozovnice.

Delojemalcu se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj do višine 140 evrov mesečno, čeprav bi bila višina neobdavčenega dela, določena z upoštevanjem prvega odstavka 3. člena (razdalje in vrednosti 0,18 evra na kilometer), nižja. Pogoja, pod katerima se delojemalcu povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj do višine 140 evrov, sta vsaj en dan prisotnosti na delu in vsaj en kilometer oddaljenosti od kraja običajnega prebivališča delojemalca do delovnega mesta.

Uredba se začne uporabljati za povračila potnih stroškov za julij 2021, in sicer za delojemalce, na katere se nanaša dogovor med delodajalci in sindikati javnega sektorja, in za povračila stroškov prevoza na delo in z dela za vse druge delojemalce za mesec september 2021, so navedli v sporočilu za javnost.

Vlada je na dopisni seji sprejela tudi spremembo odloka o ustanovitvi in nalogah vladnega urada za demografijo. Urad je vlada z odlokom ustanovila oktobra 2020, s tokratno spremembo pa datum začetka uporabe odloka podaljšuje na 15. september 2021.