Reference in inženirsko znanje so nekaj, kar Slvoenija iz propadlih gradbincev še lahko uporabi. Foto: BoBo
Reference in inženirsko znanje so nekaj, kar Slvoenija iz propadlih gradbincev še lahko uporabi. Foto: BoBo

Mišič je razkril, da so se pogovarjali že s predsednikom upniškega odbora Primorja, Dušanom Mandičem iz NLB-ja. "Dogovorjeni smo, da pripravijo vso dokumentacijo, ki je potrebna za pregled za morebitno ohranitev referenc in inženirskega znanja, ki je v Primorju. Ocenjujemo, da je škoda, da umrejo vsa podjetja. V Primorju bomo zato opravili temeljit pregled in ga ohranili vsaj v tistem delu, ki nam zagotavlja reference za naprej," je povedal Mišič.

Podjetja, kakršno je Primorje, ki kljub stečaju še ni "umrlo", bodo zaradi vsega znanja nekdanjih zaposlenih poskušali ponovno obuditi, je pojasnil državni sekretar v kabinetu predsednice vlade. Računajo namreč na to, da bo tako država ponovno pridobila gradbeno podjetje, ki bo lahko enakovredno nastopalo na mednarodnih razpisih in pridobilo velika gradbena dela. V Sloveniji jih bo v prihodnje dovolj, je bil jasen tudi gospodarski minister Stanko Stepišnik.
Kateri bodo vladni izbranci?
Stepišnik je napovedal, da bi vlada pomagala predvsem nekaj podjetjem, ki so v »insolvenčnem postopku ali stečaju, kjer se še lahko rešijo blagovna znamka, reference, tehnološko jedro in nekaj zaposlenih. Okrog teh bi se pozneje lahko začelo graditi malo podjetje".

Niti minister niti državni sekretar pa nista želela izdati, katerim slovenskim podjetjem namerava vlada v prihodnje pomagati. Med doslej znanimi je le Cimos.