Inovacije so tiste, ki prinašajo višjo dodano vrednost in izboljšujejo konkurenčnost podjetij. Foto: EPA
Inovacije so tiste, ki prinašajo višjo dodano vrednost in izboljšujejo konkurenčnost podjetij. Foto: EPA

Država jih lahko podpre z zmanjšanjem birokracije, financiranjem, davčnimi olajšavami. Vlada je odgovorila, da so proračunska sredstva za ta področja rekordna, načrti glede inovacijam prijaznega okolja pa ambiciozni.

Slovenija ne more in noče graditi gospodarstva na ceneni delovni sili, stavi na znanje in inovacije. A v zadnjem desetletju je po svetovnem indeksu inovativnosti padla za 7 mest, na 33. mesto.

"Brez vlaganj v razvoj, raziskave, inovacije in digitalizacijo ne bo zelenega prehoda, bodo slovenska podjetja izgubila stik s konkurenčnimi podjetji iz razvitejših držav," pravi direktorica GZS-ja Vesna Nahtigal.

Država bi gospodarstvu lahko pomagala s podpornim okoljem za zagonska podjetja, z davčnimi olajšavami za investicije, ustreznimi oblikami financiranja, pravi Nina Dremelj, Poslovni angeli. Pri tem vidi napredek. "Vesna, inovacijski sklad, ki bo podpiral ne tiste bazične raziskave, ampak komercializacijo raziskav. Ob dejavniku, da smo Slovenci bistveno nad povprečjem po doktorandih – 5 %, svetovno povprečje pa je 1 %, in mi tega potenciala ne znamo izkoristiti."

Minister za znanost Igor Papič preučuje tudi druge možnosti, odločitev napoveduje do konca leta. "Konkretno imamo tudi izkušene sklade iz tujine, ki lahko odprejo podružnice pri nas in tu je dodana vrednost še večja, ne gre le za to, kdo ima izkušnje z gospodarstvom, ampak tudi kdo ima izkušnje z upravljanjem takih skladov," pravi minister.

Za znanost in inovacije ima njegovo ministrstvo prihodnje leto na voljo rekordnih več kot pol milijarde svojih in evropskih sredstev, dodaja Papič, po sto milijonov pa še ministrstvi za gospodarstvo in digitalizacijo. "Se pravi, denar je tukaj, treba pa ga je učinkovito uporabiti."

Usmerjali ga bodo usklajeno, večinoma prek prenovljene agencije Aris, nekateri razpisi so že odprti. Ko gre za infrastrukturo, v sodelovanju s podjetji gradijo novi fakulteti za strojništvo in farmacijo, center za brezogljične tehnologije; med programi pa omenja center za umetno inteligenco, pobudo za polprevodnike, vesoljske tehnologije, vodikovo dolino.

Marta Klevišar iz Adria doma v zvezi z razpisi poziva: "Dejansko pri razpisih lahko ugotavljamo, da birokracija lahko duši inovativnost." Najavljeni in objavljeni naj bodo čim prej, da podjetja lahko načrtujejo, se pripravijo in razporedijo vire.