Tako GEN Energija predstavlja načrte za drugi blok krške jedrske elektrarne. Foto: GEN Energija
Tako GEN Energija predstavlja načrte za drugi blok krške jedrske elektrarne. Foto: GEN Energija
Sorodna novica Jedrska energija na dobri poti, da bo veljala do podnebja prijazna; okoljevarstveniki na nogah

Slovenska vlada spodbuja tako vlaganje v pridobivanje energije iz vetra, vode in sonca kot iz cepitve uranovih atomov. Jedrska energija ostaja v državnih načrtih kot osnovni oziroma najstabilnejši vir, zlasti v prihodnosti po opustitvi premoga.

Jedrska energija je najčistejši vir energije, čeprav ni obnovljiv, pravi Iztok Tiselj, ki med drugim dela v okviru Instituta Jožef Stefan. Takole primerja jedrsko in druge obnovljive vire energije: "Ko seštejemo vse njene dobre in slabe plati, od odpadkov do porabe prostora; količine materialov, ki jo bomo morali izkopati za obnovljive vire ali pa za jedrsko; in vse to postavimo na tehtnico, so prednosti jedrske energije vsaj iz mojega zornega kota očitne."

Sorodna novica Iztok Tiselj: Za NEK 2 bi morali najprej na referendum

Upokojeni profesor Peter Novak je prepričan, da drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem ne potrebujemo, saj lahko izkoriščamo prednosti sonca, vetra, biomase in geotermalne energije.
"Če bi se gospodje na ministrstvu za infrastrukturo in za varstvo okolja za obnovljive vire zagnali tako, kot se je zagnal gospod Počivalšek za Magno, potem bi danes imeli od dva do tri tisoč megavatov sončnih elektrarn," je izjavil.

Državni sekretar z ministrstva za infrastrukturo (MZI) Blaž Košorok odgovarja: "Gre za neko kombinacijo, če gledamo na vse. Imamo več kot 200 megavatov izdanih energetskih dovoljenj za veter. Za sonce smo dobili na zadnjem razpisu konec leta več kot 55 prijav. Ne morem sprejeti te kritike, da gospodje na MZI-ju ne delajo nič."

Obnovljivim virom so in bodo namenjeni razpisi, zlasti s podporo Evropske unije, tudi njenega sklada za okrevanje in odpornost. Obenem je vlada odločena, da nadaljuje projekt drugega bloka nuklearke.