Delež jedrske energije pri proizvodnji elektrike se bo v prihodnje zmanjševal. Foto: Reuters
Delež jedrske energije pri proizvodnji elektrike se bo v prihodnje zmanjševal. Foto: Reuters

Kot je evropski komisar povedal v pogovoru za francoski časopis Journal du Dimanche, bo EU skupno za jedrske elektrarne moral letno nameniti 20 milijard evrov.

"Da bi dosegli ogljično nevtralnost, bomo morali v Evropi resnično pospešiti proizvodnjo brezogljične elektrike, še posebej zato, ker se bodo potrebe po električni energiji podvojile v naslednjih 30 letih," je dejal Breton, za katerega bo jedrska energija igrala ključno vlogo pri opuščanju fosilnih virov energije.

Breton je poudaril, da jedrska energija danes predstavlja 26 odstotkov proizvedene elektrike v Evropi, ta delež pa bo po njegovih napovedih do leta 2050 padel na 15 odstotkov.

Pomemben korak pri pridobivanju kapitala za naložbe je po mnenju Bretona načrt Evropske unije o klasifikaciji jedrske energije in zemeljskega plina kot zelenih virov energije.

EU se o tem predlogu trenutno posvetuje z državami članicami, pri čemer se znotraj Unije pojavljajo nesoglasja o tem, ali so ti viri energije res trajnostni.

Nemčija in Francija na nasprotnih bregovih

Francija je glavna zagovornica jedrske energije, ki je tudi glavni vir energije v tej državi, a se spoprijema z ostrim nasprotovanjem Avstrije in dvomi Nemčije, ki je trenutno v procesu zaustavljanja in zapiranja vseh svojih jedrskih elektrarn.

V predlogu je zapisano, da Evropska komisija meni, da "imata zemeljski plin in jedrska energija pomembno vlogo kot sredstvo za olajšanje prehoda na zeleno energetsko prihodnost, ki bo temeljila pretežno na obnovljivih virih".

EU trenutno iz jedrskih elektrarn pridobiva 26 odstotkov vse svoje energije, vendar Breton ocenjuje, da se bo do leta 2050 ta delež zmanjšal na približno 15 odstotkov.

V predlogu EU-ja je tudi navedeno, da je treba na področju jedrske energije uvesti ustrezne ukrepe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki in njihovo odlaganje.

Poleg tega predlog zahteva, da se gradnja novih jedrskih elektrarn pogojuje z dovoljenji, izdanimi pred letom 2045, medtem ko bi morala biti dela za podaljšanje delovanja obstoječih elektrarn odobrena pred letom 2040.