Španska ministrica Nadia Calvino. Foto: Reuters
Španska ministrica Nadia Calvino. Foto: Reuters

"Prepričani smo, da ima Nadia Calvino vse potrebne vrline, potrebne za vodenje največje multilateralne banke na svetu, usmerjanje prepotrebnega financiranja gospodarstvu ter podpiranje naložb za spodbujanje evropske konkurenčnosti in vzdržne rasti," je povedal belgijski finančni minister Vincent Van Peteghem, ki je kot vodja Sveta guvernerjev EIB-ja vodil neuradna posvetovanja o izbiri novega vodje EIB-ja.

Calvino pa je dejala, da je počaščena ob izkazanem zaupanju ministrskih kolegov. "EIB, finančna roka EU-ja, je ključna institucija za evropsko gospodarstvo. V prihodnje bo imela še pomembnejšo vlogo pri financiranju zelenega prehoda, zagotavljanju finančne podpore za obnovo Ukrajine, pa tudi pri podpori vloge Evrope v svetu," so njene besede navedli v banki.

Kandidaturo španske ministrice za vodenje EIB-ja je podprla tudi Slovenija, je v Bruslju povedal finančni minister Klemen Boštjančič. Pojasnil je, da se s špansko delegacijo zelo dobro razumejo, kar se je pokazalo tudi v pogajanjih o reformi javnofinančnih pravil EU-ja, v katerih naj bi bila Slovenija precej uspešna.

Po neuradnih posvetovanjih bo zdaj stekel uradni pisni postopek, v okviru katerega morata njeno kandidaturo potrditi Svet guvernerjev, v katerem sedijo ministri članic EU-ja, in Svet direktorjev, v katerem so predsednik oziroma predsednica banke, predstavniki članic EU-ja in Evropske komisije.

Nadia Calvino položaj ministrice za gospodarstvo zaseda od leta 2018, v tem času pa je po oceni analitikov špansko gospodarstvo uspešno prepeljala skozi pandemijo covida. Španija ima tudi eno najnižjih ravni inflacije v območju z evrom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za pragmatično političarko, ki se zna spopasti z izzivi na vodilnih položajih. Calvino bo na položaju zamenjala Wernerja Hoyerja, ki drugi šestletni mandat na čelu EIB-ja končuje konec leta.

EIB je imel od leta 1958 sedem predsednikov, nikoli na položaju ni bil Španec in nikoli ženska, še navaja francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da je 55-letnica v boju za stolček premagala podpredsednico Evropske komisije, Margrethe Vestager iz Danske.

Ta je septembra, ko jo je danska vlada imenovala za kandidatko za položaj predsednice upravnega odbora EIB-ja, zaprosila za neplačan dopust, v vmesnem obdobju pa sta si njene naloge delila podpredsednica komisije Vera Jourova, pristojna za vrednote in preglednost, in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders. Danes je na družbenem omrežju X sporočila, da je uradno umaknila svojo kandidaturo, in se zahvalila vsem, ki so jo podprli. "Nadaljevala bom svoje naloge v Evropski komisiji," je napovedala.

Pri francoski tiskovni agenciji AFP pa opozarjajo, da se v kolegij komisarjev vrača oslabljena, saj je že pred kandidiranjem za najvišji položaj v EIB-ju doživela več neuspehov, njena dolgoletna prizadevanja za krepitev konkurence na različnih področjih v EU-ju in odmeven boj z multinacionalkami ter tehnološkimi velikani pa da so v zadnjem času bolj v ozadju prizadevanj za strateško avtonomijo EU-ja.

EIB si izposoja denar na kapitalskih trgih in ga pod ugodnimi pogoji posoja za projekte, ki podpirajo cilje EU-ja. Približno 90 odstotkov posojil namenja projektom v EU-ju, finančnih sredstev pa ne dobiva iz proračuna EU-ja. Je v skupni lasti držav članic.

Lani je banka sklenila posojilne pogodbe za skupaj 65,1 milijarde evrov, še poroča DPA.

Nova predsednica EIB-ja bo Nadia Calvino