Usoda MLM-ja je namreč že dlje časa precej negotova in odvisna od tega, ali bo SDH-ju za podjetje uspelo najti kupca. Foto: Radio Maribor
Usoda MLM-ja je namreč že dlje časa precej negotova in odvisna od tega, ali bo SDH-ju za podjetje uspelo najti kupca. Foto: Radio Maribor

Do menjave vodstva Mariborske livarne Maribor (MLM) prihaja po odstopu dosedanjega predsednika uprave Davorja Šenije in Sama Iršiča v začetku februarja. Štirimesečni odpovedni rok se jima je iztekel danes.

Predsednica nadzornega sveta MLM-ja Saša Vergan je v izjavi za javnost poudarila, da je kadrovska komisija nadzornega sveta po prejemu odstopnih izjav Šenije in Iršiča začela iskati ustrezne kandidate, ki bi ju nadomestili. Za to so angažirali kadrovsko agencijo, ki pa ji kandidata ni uspelo najti. "Nadzorni svet je našel optimalno rešitev znotraj podjetja, ki zagotavlja kontinuiteto pri sodelovanju s poslovnimi partnerji ter tako ohranja zaupanje kupcev," je ob imenovanju Sama Iršiča in Andreja Mikložiča dejala prva nadzornica MLM-a Vergan. Oba sta bila imenovana za polni petletni mandat, ki ga bosta nastopila v petek.

Dosedanji predsednik uprave Davor Šenija medtem ni sprejel povabila nadzornega sveta, da bi ostal v upravi. Prihodnje izzive je prepustil ekipi, ki še naprej verjame v prihodnost družbe, je dodala Vergan, ki od nove uprave pričakuje korektno sodelovanje.

SDH livarno za en evro ponudil občini

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je 100-odstotni lastnik MLM-ja in hkrati največji upnik, so izrazili zadovoljstvo, da je nadzorni svet v težkih okoliščinah zagotovil vodstveno ekipo za nadaljnje poslovanje družbe. Usoda MLM-ja je namreč že dlje časa precej negotova in odvisna od tega, ali bo SDH-ju za podjetje uspelo najti kupca. Do zdaj so propadli vsi postopki prodaje, prvi poskus sega že v leto 2015.

Sorodna novica Občina bo ponudbo SDH-ja o MLM-ju preučila. Aresnovič: "Naredili bomo vse za ugodno rešitev."

Zadnji poskus prodaje se je neuspešno končal marca letos, ko je bil v igri en interesent, neuradno slovenska Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja. SDH je konec marca sprožil nov poskus prodaje, pridobil je eno ponudbo – neuradno jo je oddal indijski avtomobilski dobavitelj –, interesent pa zdaj opravlja skrbni pregled poslovanja.

SDH je ta teden medtem MLM ponudil mariborski občini ali z njene strani določeni pravni osebi, ki je povezana z njo. Podjetje bi ji prodal za en evro, ob tem pa je občini pripravljen zagotoviti tudi do pet milijonov evrov sredstev za nadaljnje delovanje družbe in dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve. Mestna občina Maribor ponudbo preučuje.