Mariborska livarna Maribor. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Mariborska livarna Maribor. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Slovenski državni holding (SDH) je Mariborsko livarno Maribor (MLM) pripravljen občini ali od nje določeni pravni osebi prodati za en evro. V primeru nakupa naj novi lastnik takoj imenuje nove člane nadzornega sveta, ki imenujejo novo vodstvo. MLM zdaj še vodi Davor Šenija, ki pa je skupaj s članom uprave Samom Iršičem februarja odstopil s položaja. Štirimesečni odpovedni rok se jima izteče v četrtek.

"Z željo, da v maksimalni meri prispevamo k preučitvi vseh možnosti za ohranitev nadaljnjega delovanja družbe MLM, ter glede na vsa pozitivna pričakovanja glede bodočih razvojnih možnosti in koristi družbe za lokalno okolje, ki so bila izražena na seji mestnega sveta Mestne občine Maribor, smo nemudoma pristopili k iskanju možnosti, v okviru katerih bi skupaj z občino lahko pristopili k ohranjanju delovanja družbe," so v nezavezujoči ponudbi, ki so jo posredovali mariborskemu županu Saši Arsenoviču, zapisali v SDH-ju.

SDH je ob tem novemu lastniku pripravljen dati finančno posojilo do 10 let v višini do pet milijonov evrov pod tržnimi pogoji. S tem bi lastnik takoj dobil sredstva, da na ustrezen način podpre nadaljnje delovanje MLM-ja, navajajo v SDH-ju, kjer so se pripravljeni dogovoriti tudi o nekajletnem začetnem obdobju, v katerem ne bi bilo treba odplačevati glavnice in obresti.

SDH je pripravljen sočasno reprogramirati vse obstoječe terjatve

SDH je pripravljen tudi sočasno dolgoročno reprogramirati vse obstoječe terjatve do MLM-ja in s tem zagotoviti solventnost, poudarjajo. Na tak način bo Mestna občina Maribor po prepričanju SDH-ja lahko samostojno in po svoji presoji glede na za lokalno skupnost zaznane razvojne priložnosti podprla nadaljnje delovanje družbe MLM. "S tem bo občina lahko ohranila delovanje družbe, delovna mesta in pozitivne vplive na lokalno okolje, hkrati pa bo pridobila v posredno last tudi celotno zemljišče ob Dravi, na katerem trenutno deluje MLM. S tem bodo odpravljeni tudi vsi strahovi o tem, kaj naj bi se v prihodnje s tem zemljiščem dogajalo," še navajajo v SDH-ju.

Odgovor občine oz. župana Arsenoviča v SDH-ju pričakujejo do 10. junija. Če bo občina izkazala interes, si v SDH-ju želijo čimprejšnjega sestanka za izvedbo predlaganega posla.

SDH, ki je stoodstotni lastnik MLM-ja in hkrati največji upnik, s to ponudbo odgovarja na nezadovoljstvo mariborskih mestnih svetnikov, ki so na seji pretekli četrtek ocenili, da je bil SDH pri reševanju MLM-ja doslej premalo učinkovit, državo pa pozvali k reševanju družbe, katere usoda je že dlje negotova in odvisna od tega, ali bo SDH-ju zanjo uspelo najti kupca.

Bo MLM rešila občina?

"Han: Brez aktivnega lastnika, ki bo znal voditi podjetje, ne bo šlo"

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport bodo po besedah ministra Matjaža Hana podprli kakršnokoli rešitev, da bo MLM obstal in bodo imeli delavci priložnost ostati v Mariboru. Ob robu odprtja Slovenskega globalnega foruma v Mariboru je minister dejal, da zgodbo z MLM spremlja od prihoda na ministrstvo, vsak mesec pa mu je bilo rečeno, da bo šla družba v stečaj. "Mislim, da so zdajšnja uprava, predvsem pa zaposleni, naredili veliko stvar, da so dve leti obdržali podjetje nad vodo," je ocenil Han.

Industrijo je po ministrovih besedah treba obdržati in ji dati zagon. "Seveda pa brez aktivnega lastnika, ki bo znal voditi podjetje, imel vizijo in ki bo vlagal v podjetje, ne bo šlo," je še povedal Han.

Občina bo preučila ponudbo, obrnili so se tudi na strokovnjake za pregled zakonodaje

Župan je v izjavi za javnost pojasnil, da so se že obrnili na strokovnjake in jih zaprosili za pregled zakonodaje in "preučitev modelov, ki bi to morda omogočali". Povedal je, da so SDH poslali dopis s prošnjo za dostop do podatkov, "da preverimo finančno in pravno situacijo in bomo potem po preveritvi vsega tega lahko razmišljali naprej in pristopili k morebitnim pogovorom z SDH".

Zatrdil je, da bodo na občini naredili vse, kar je v njihovi moči, da se najde ugodna rešitev za MLM. "Zavedati pa se moramo, da govorimo o nečem, kar v Sloveniji ni navada, torej da bi mestna občina vstopala v finančne naložbe. Tako tudi nimamo kadrov za to," je povedal.
Poudaril je, da zadeva nikakor ni enostavna. "MLM je že dobil državno pomoč in je po meni znani zakonodaji ne more dobiti še enkrat. In tudi mestna občina ne more vstopiti z dodatnim kapitalom v MLM, ker bi to bilo pravzaprav podobno. A trenutno je še prehitro kar koli govoriti, najprej moramo vse preučiti," je dejal Aresnovič.

Mariborski SD pozdravlja pripravljenost SDH-a

Odzvali so se tudi v mariborskem SD-ju, kjer pozdravljajo pripravljenost SDH, da Mestni občini Maribor ponudi nakup MLM za simbolični en evro. "Kljub tej ponudbi se sprašujemo, zakaj SDH podobnih rešitev ni ponudil že prej, tudi drugim potencialnim investitorjem. Vsekakor je to priložnost za naše mesto, da prevzame upravljanje in usodo 100-letnega podjetja MLM v svoje roke," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da predlagajo ustanovitev občinskega podjetja za upravljanje s kapitalskimi naložbami.

Država je od leta 2013 izvajala aktivnosti finančne sanacije

Država je sicer vse od leta 2013 v MLM-ju izvajala aktivnosti finančne sanacije, leta 2015 ji je dodelila tudi 5,1 milijona evrov državne pomoči, a poslovnega prestrukturiranja ni bilo. Kot navajajo v SDH-ju, MLM od leta 2017 posluje z izgubo, samo v zadnjih treh letih jo je ustvarila za več kot 10 milijonov evrov, prav tako družba po navedbah SDH-ja ni dosegala poslovnih načrtov.

MLM bi za nadaljnji razvoj in preživetje potreboval strateškega lastnika. Družba za upravljanje terjatev bank in SDH sta izvedla več poskusov prodaje družbe, ki pa niso bili uspešni.

Zadnji poskus prodaje se je neuspešno končal marca, ko je bil v igri en interesent, neuradno slovenska Metalka Commerce v lasti poslovneža Marjana Pišljarja. SDH je konec marca sprožil nov poskus prodaje, pridobil je eno ponudbo. Neuradno jo je oddal indijski avtomobilski dobavitelj, interesent pa zdaj opravlja skrbni pregled poslovanja.