Kako se bo stavka nadaljevala, bo znano prihodnji teden. Je pa sindikat stavko pilotov že napovedal za 27. in 28. april ter 25. in 26. maj. Foto: BoBo
Kako se bo stavka nadaljevala, bo znano prihodnji teden. Je pa sindikat stavko pilotov že napovedal za 27. in 28. april ter 25. in 26. maj. Foto: BoBo
Adria Airways
Piloti Adrie Airways stavkajo zaradi zmanjševanja pravic in slabšanja delovnih razmer po izteku zadnje kolektivne pogodbe. Foto: BoBo
Drugi dan stavke pilotov Adrie Airways

Po sestanku je Počivavšek pojasnil, da stanje ostaja nespremenjeno, kako bo v prihodnjih dneh potekala stavka za zdaj še ni znano, saj bo sindikat šele v začetku prihodnjega tedna znova ocenil situacijo in se odločil glede nadaljnjega poteka stavke.

Počivavšek na sestanku sicer ni bil prisoten, a je bil o poteku poganjanj obveščen kot prvi mož konfederacije.

Predsednik Sindikata prometnih pilotov Slovenije Marjan Majcen je kasneje pojasnil, da so določen napredek dosegli glede vprašanja razporeditve delovnih dni v letu in da so naslednja pogajanja predvidena za sredo.

Drugi dan stavke
Piloti sicer stavkajo že drugi dan, stavka pa za zdaj večjih nevšečnosti na letališču ne povzroča. V sredo je morala Adria zaradi stavke spremeniti nekatere vozne rede, zdaj pa bodo morali nekaj poletov tudi odpovedati. Polete so v Adrii zaradi stavke odpovedali v Zürich, Tirano in Prištino, prav tako ne bodo prispela letala iz Pariza, Züricha, Tirane in Prištine. Za potnike, ki so nameravali v Ljubljano pripotovati iz Prištine, so organizirali avtobusni prevoz do Skopja in od tam polet v Ljubljano.

Ob tem je prišlo še do sprememb pri nekaterih voznih redih. Tako so na novo določene ure odhodov letal proti Bruslju, Sarajevu, Podgorici in Varšavi. Z večurno zamudo pa bodo na letališče na Brniku prispela letala iz Amsterdama, Sarajeva in Varšave. V nekaj primerih se spreminja tudi linija leta.

Vsi drugi poleti bodo po navedbah Adrie izvedeni nemoteno, lahko sicer tudi s partnerskimi prevozniki iz EU-ja. V Adrii vse potnike pozivajo, naj redno spremljajo informacije na njihovi spletni strani.

.
Brezplačne spremembe poti
Potniki na odpovedanih poletih imajo na voljo brezplačno spremembo poti, brezplačno spremembo datuma za potovanja, ki se začnejo do 31. marca, s preknjiženjem v kateri koli cenovni razred znotraj plačanega storitvenega razreda oziroma za potovanja, ki se začnejo do 31. maja, če je razred preknjiženja enak dejanskemu plačanemu cenovnemu razredu. Namesto tega se potniki lahko odločijo tudi za vračilo denarja za neodleten del potovanja, so pojasnili v letalski družbi.

Adria obljublja še, da bo stopila v stik z vsemi potniki na prizadetih poletih, ki so ob rezervaciji vozovnice navedli svoje kontaktne podatke. Druge potnike pa poziva, da pokličejo njihov klicni center oz. prodajno mesto, kjer so kupili vozovnico.

Upor proti zmanjševanju pravic
Piloti so se za stavko odločili zaradi zmanjševanja pravic po izteku zadnje veljavne kolektivne pogodbe. V Adrii so namreč začeli stavkati, potem ko je konec februarja potekla zadnja veljavna kolektivna pogodba o plačah in delovnih razmerah pilotov v Adrii. Nove kolektivne pogodbe Sindikat prometnih pilotov Slovenije in Adria medtem še nista sklenila, zaradi tega pa so se po 1. marcu pri delodajalcu začele zniževati pravice in slabšati delovne razmere pilotov, so pojasnili v sindikatu.

Stavkajoči tako zahtevajo, naj Adria svojim pilotom do sklenitve novega dogovora zagotovi višino in obseg pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, kot jih je določala zadnja kolektivna pogodba.

Drugi dan stavke pilotov Adrie Airways