Pri skupini Volkswagen, ki ima v lasti več avtomobilskih znamk, so z rezultati emisij goljufali skoraj desetletje. Foto: EPA
Pri skupini Volkswagen, ki ima v lasti več avtomobilskih znamk, so z rezultati emisij goljufali skoraj desetletje. Foto: EPA

Audi oziroma krovno podjetje Volkswagen sta kršila teksaške zakone, ko sta se zapletla v škandal, povezan z emisijami dizelskih motorjev, je v četrtek sporočil generalni državni tožilec Ken Paxton.

Zaradi zavajanja glede rezultatov testov izpušnih plinov se Volkswagen že skoraj celo desetletje ukvarja s tožbami, poroča Deutsche Welle.

Spomnimo, pri Volkswagnu so v vozila, ki so jih prodajali v ZDA in Evropi, med letoma 2006 in 2015 vgrajevali napravo za manipuliranje s testi emisij. Ko se je to razvedelo, je Volkswagen po vsem svetu odpoklical približno 11 milijonov vozil, nato pa v poravnavah, ki so sledile, zaradi zavajanja in kršitev pravil ter predpisov plačal tudi več milijard dolarjev.

Avtomobilski velikan je pred tem na ameriških zveznih sodiščih že poravnal tožbe v vrednosti 20 milijard dolarjev, vendar to podjetja ni obvarovalo pred odgovornostjo lokalnih oblasti in oblasti posameznih zveznih držav.

Generalni državni tožilec Paxton je še dejal: "Če je podjetje mislilo, da se bo izognilo odgovornosti, medtem ko je kršilo teksaške zakone, ogrožalo Teksašane in onesnaževalo naše okolje, se je močno motilo. Volkswagen in Audi sta to spoznala in zdaj plačujeta visoko ceno," je dodal.