Volkswagen ima 72 tovarn v 20 evropskih državah. Foto: Reuters
Volkswagen ima 72 tovarn v 20 evropskih državah. Foto: Reuters

"Glede na trenutno občutno poslabšanje prodaje in povečano negotovost glede dobave delov za naše tovarne bo proizvodnja v bližnji prihodnosti ustavljena v tovarnah, ki jih upravljajo blagovne znamke skupine Volkswagen," je sporočil izvršni direktor Herbert Diess.

Proizvodnjo bodo še pred koncem tega tedna ustavili povsod po Španiji, v Setubalu na Portugalskem, Bratislavi na Slovaškem ter v tovarnah Lamborghini in Ducati v Italiji.
Večina drugih nemških in evropskih obratov se bo začela pripravljati na prekinitev proizvodnje za čas od dveh do treh tednov.

"Leto 2020 bo zelo težko leto. Pandemija koronavirusa nam predstavlja neznane operativne in finančne izzive. Hkrati obstajajo pomisleki glede trajnih gospodarskih učinkov," je dejal glavni finančni direktor Frank Witter.

Skupina Volkswagen, ki vključuje tudi znamke Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Scania in MAN, ima skupno 72 tovarn v 20 evropskih državah. Po vsem svetu pa skupina zaposluje 671.205 ljudi, navajajo na svoji spletni strani.

Proizvodnja na Kitajskem se ne ustavlja

Volkswagen je sicer kljub izbruhu novega koronavirusa nadaljeval proizvodnjo na Kitajskem, z izjemo tovarn v mestih Čangša in Urumči.