Znižanje ravni dušikovega dioksida na Kitajskem v primerjavi z lanskim letom. Foto: EPA
Znižanje ravni dušikovega dioksida na Kitajskem v primerjavi z lanskim letom. Foto: EPA

Glede na Nasine posnetke se je letos na Kitajskem občutno znižala raven dušikovega dioksida. Znižanje sovpada z rekordno upočasnitvijo kitajskih tovarn, saj so številni proizvajalci vsaj začasno zaprli obrate, da bi tako omejili širjenje novega koronavirusa, poroča britanski BBC.

Sorodna novica Okužbe z novim koronavirusom odkrili še v Trstu in Vidmu

Februarja je kitajska proizvodnja doživela rekorden padec. Višina indeksa vodij nabave (Purchasing Managers' Index – PMI) je med januarjem in februarjem s 50 padla na 37,5 – kar kaže, da je imel novi koronavirus večji vpliv na kitajsko gospodarstvo kot svetovna gospodarska kriza prejšnje desetletje.

Zaradi karantene pomanjkanje delavcev

Na Kitajskem poteka kar tretjina svetovne proizvodnje. Kitajske tovarne v tem tednu v povprečju obratujejo le na od 60 do 70 odstotkih svojih kapacitet, je poročal Bloomberg Economics. Številne med njimi ne najdejo dovolj delovne sile, saj je kar tretjina izmed 300 milijonov kitajskih migrantskih delavcev v karanteni.

Zastoj v gospodarstvu največje izvoznice na svetu bo vplival na številne države po svetu, podjetja Apple, Diageo, Jaguar Land Rover in Volkswagen, ki so odvisni od dobave iz Kitajske, pa že čutijo posledice.

Zmanjšanje onesnaženja je bilo najočitnejše nad Vuhanom. Foto: EPA
Zmanjšanje onesnaženja je bilo najočitnejše nad Vuhanom. Foto: EPA

Zmanjšanje onesnaženja najprej v Vuhanu

Znanstveniki ameriške vesoljske agencije so še poudarili, da so znižanje ravni dušikovega dioksida, ki ga v ozračje izpuščajo motorna vozila in tovarne, prvič opazili v bližini žarišča izbruha novega virusa v Vuhanu, nato pa tudi drugje. "To je prvič, da sem videla tako dramatičen padec na tako širokem območju ob specifičnem dogodku," je dejala raziskovalka Fej Lju.

Epidemija naj bi se umirjala

Na Kitajskem, kjer naj bi se epidemija zadnje dni umirjala, so sicer danes potrdili 573 novih primerov okužb in 35 novih smrtnih žrtev. Skupaj se je v tej državi, kjer se je izbruh začel, z virusom SARS-CoV-2 okužilo več kot 80.000 ljudi, za novo boleznijo covid-19 pa je umrlo 2870 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA se medtem Američani, ki so se vrnili iz Kitajske in jim je bila odrejena karantena, spopadajo z nepričakovano visokimi računi za bolnišnično oskrbo. New York Times navaja primer Franka Wucinskega in njegove triletne hčerke, ki sta morala biti po evakuaciji iz Kitajske dva tedna v karanteni v vojaškem oporišču blizu San Diega.


V tem času sta morala iti dvakrat v izolacijo v bližnji otroški bolnišnici za tri oziroma štiri dni. Po koncu karantene sta Wucinski in hčerka odšla k njegovi materi v Harrisburg v Pensilvaniji. Nato sta prejela kup računov za zdravnike, radiologe in prevoz z reševalnim vozilom, ki skupaj znašajo 3918 dolarjev. Wucinski je predvideval, da bodo računi poravnani, ker s hčerko nista imela izbire glede karantene in nastanitve v bolnišnici, ampak jo je zanju odredila vlada.


Zdaj ni jasno, kdo bo kril stroške, ki jih zaračunavajo nedržavne zdravstvene ustanove oziroma zasebno podjetje za prevoze z reševalnim vozilom.

Ameriške oblasti so po prvi smrtni žrtva v ZDA napovedale nove ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Na letališčih bodo začeli preverjati vse potnike, ki prihajajo z žarišč okužbe, pospešili pa so tudi proizvodnjo zaščitnih mask in opreme za testiranje.

Prvi primer v Dominikanski republiki

V Dominikanski republiki so odkrili prvi primer novega koronavirusa pri turisti iz Italije. Stanje okuženega, ki so ga premestili v izolacijsko sobo bolnišnice v prestolnici Santo Domingo, je stabilno. Čakaj še na rezultate testiranj za turista iz Francije.

Prva smrt v Avstraliji

Prvi smrtni primer so danes ugotovili v Avstraliji, kjer je umrl 78-letni moški, eden izmed potnikov ladje za križarjenja Diamond Princess. Zbolela je tudi njegova žena, ki jo zdravijo v bolnišnici. V Avstraliji je po uradnih podatkih okuženih 26 ljudi.

Izbruh virusa vpliva tudi na gospodarstvo v Južni Koreji. Foto: EPA
Izbruh virusa vpliva tudi na gospodarstvo v Južni Koreji. Foto: EPA

V Južni Koreji želijo ovaditi vodjo verskega kulta

V Južni Koreji, ki je po številu okužb na drugem mestu, so medtem ugotovili 586 novih primerov, skupaj že 3736. Kar 90 odstotkov vseh okužb je v mestu Daegu. Umrlo je 18 ljudi.

Širjenje virusa v Južni Koreji pripisujejo verskemu kultu Cerkev Shincheonji. Oblasti namreč menijo, da so se njeni člani medsebojno okužili, nato pa se razkropili po državi. Mestna vlada v Seulu je pozvala tožilstvo, naj ustanovitelja Li Man Hija ter še 11 članov ovadijo zaradi uboja.

Hyundai in Samsung ponekod ustavljata proizvodnjo

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je dejal, da vlada preučuje vseobsegajoče ukrepe za zajezitev bolezni, potem ko je alarm dvignila na najvišjo stopnjo. Izbruh že ima velik vpliv tudi na južnokorejsko gospodarstvo.

Družba Samsung Electronics je tako v soboto ustavila delo v tovarni telefonov v mestu Gumi, avtomobilski gigant Hyundai Motor pa je ustavil eno izmed tovarn v Ulsanu. Pri nekaj zaposlenih v obeh tovarnah so namreč odkrili okužbo z novim koronavirusom.

Pospešitev širjenja v Iranu

Zaradi novega koronavirusa je v Iranu umrlo še 11 ljudi, s čimer je številno smrtnih žrtev naraslo na skupno 54, je razvidno iz danes objavljenih podatkov. Vse več je tudi okuženih, saj so zaznali 385 novih primerov, skupno pa že skoraj tisoč.

Največ novih primerov, in sicer 170, so potrdili v provinci Teheran. O večjem številu novih okužb pa med drugim poročajo še iz provinc Markazi, Alborz, Kom in Gilan.

V Karačiju sorodniki pakistanskih študentov na Kitajskem zahtevajo njihovo vrnitev v domovino. Foto: EPA
V Karačiju sorodniki pakistanskih študentov na Kitajskem zahtevajo njihovo vrnitev v domovino. Foto: EPA

Posadka ladje Diamond Princess izkrcana

Na Japonskem je po več kot enem mesecu karantene ladjo za križarjenje Diamond Princess zapustilo vse osebje, je potrdil japonski zdravstveni minister. Osebje je začelo zapuščati ladjo v četrtek, potem ko so jo že pred dnevi zapustili vsi potniki.

Rezultati testov pri okoli 130 članih posadke, tudi kapitana, so bili negativni. Vseeno bodo zdaj preventivno v karanteni preživeli dodatnih 14 dni, šele nato bodo lahko zapustili Japonsko.

Z novim koronavirusom se je okužilo več kot 700 ljudi z ladje, na kateri je bilo tudi šest Slovencev, ki so se že vrnili domov. Šest potnikov ladje je zaradi bolezni covid-19 umrlo.

Polovica okuženih ozdravela

Skupaj je število okuženih po svetu skoraj 87.000, umrlo je 2979 ljudi, več kot 42.300 pa jih je ozdravelo.