Foto: BoBo
Foto: BoBo

V preteklosti jim je osnovne plače sicer uspelo spraviti na dostojno raven, a je vmes prišla rekordna inflacija, je na shodu dejal zunanji strokovni sodelavec sindikata in generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

"Prišlo je do izrazitega pomanjkanja delovne sile in s tega stališča je dostojno plačilo, ki ga zahtevamo, vsaj 1500 evrov osnovne plače," je Volf naštel med razlogi za protest. Delodajalce so v socialnem dialogu skušali prepričati, da je to nuja. "Kjer je povpraševanje večje, kot je ponudba, seveda cena naraste," je dejal in poudaril, da je pri cestnem potniškem prometu pri voznem osebju ravno obratno.

Delodajalci se izgovarjajo na ministrstvo in na subvencije, a voznikov to ne zanima, je opozoril Volf. "Nas zanima samo, da imajo vozniki avtobusov, ki delajo petke in svetke ter prevažajo naše najdražje, dostojno plačilo, delovni čas, ki jim omogoča družinsko življenje in osnovno človekovo dostojanstvo," je poudaril.

Sprehod do stavbe ministrstva za infrastrukturo

Protestni shod so zato nadaljevali tudi pred ministrstvom za infrastrukturo, kjer so znova pozivali: "Dajte se sestati z nami in dajte nam višje plače!"

Na vprašanje, zakaj so protest začeli ravno pred stavbo Nomaga, je Volf pojasnil, da zato, ker gre za največjega delodajalca v javnem cestnem potniškem prometu.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pri pogajanjih bodo vztrajali tudi za ceno stavke

Sindikat delavcev prometa in zvez je zahtevo za dvig plač že podal v vseh podjetjih, kjer je prisoten. Med drugim se bodo pogajali v podjetjih Arriva, Nomago, AP Murska Sobota in Marprom. Pri pogajanjih pa bodo vztrajali tudi za ceno stavke, so odločeni vozniki. "Delodajalci nam odgovarjajo, da se zavedajo nujnosti dviga vseh plač, ne le šoferskih. Temu pa ne sledi ministrstvo za infrastrukturo, ki izplačuje nadomestila za opravljen javni prevoz. Kljub naši večkratni prošnji, da nas sindikate vključijo v razpravo glede cene subvencije, kjer bi jim dokazali nujnost dviga plač v panogi, dobivamo ignoranco in pokroviteljski odnos," so izpostavili v sindikatu delavcev prometa in zvez.

Nomago: Nihče od zaposlenih nima minimalne plače

V družbi Nomago so v odzivu na protestni shod zatrdili, da je povprečna bruto plača voznikov v njihovem podjetju tako nad slovenskim povprečjem kot tudi nad povprečjem panoge. "V zadnjih letih nam je v sodelovanju s predstavniki zaposlenih uspelo pomembneje izboljšati razmere za delo ne zgolj v Nomagu, temveč v celotni panogi," so sporočili iz Nomaga.

V teh letih so se pomembneje zvišale tudi plače in druge ugodnosti zaposlenih v Nomagu, letošnja rast povprečnih plač voznikov v družbi Nomago pa je celo presegla stopnjo inflacije, pojasnjujejo. "Vsekakor pa si želimo te razmere v prihodnje še dodatno izboljšati in tudi aktivno delujemo v tej smeri," so dodali.

Kot so zapisali, nihče od zaposlenih v Nomagu ne prejema minimalne plače. "Povprečna plača za voznike v letu 2022 pa znaša 1821 evrov, kar je 11,4 odstotka več kot v preteklem letu in 29,4 odstotka več kot v letu 2020," so navedli. Poleg tega so v letošnjem letu za 17 odstotkov zvišali nadomestilo za prevoz zaposlenim, navajajo. Ti so prejeli tudi 1500 evrov regresa in 500 evrov nagrade za poslovno uspešnost, so zapisali.

Vozniki prejemajo ustrezne dodatke, zagotavlja Nomago

Vozniki imajo v povprečju 28 dni letnega dopusta, prejemajo pa tudi benefikacijo v višini 8 oziroma 8,2 odstotka svoje bruto plače, vsak mesec pa Nomago v povprečju posameznemu vozniku vplača približno 150 evrov benefikacije, so zapisali. Vozniki v družbi Nomago prejemajo tudi dodatek za vzdrževanje standardov, torej za urejenost avtobusov. Poleg tega jim pripadajo tudi dodatki za delo v delovnem času, ki je zanje manj ugoden, in druge dodatke, še pojasnjujejo.

Na možnost stavke zaradi slabih razmer v panogi so v Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije opozorili že konec novembra na novinarski konferenci v Kopru. Med drugim so opozorili tudi na negativne posledice, ki bi jih lahko za samo dejavnost prinesla pred kratkim sprejeta novela zakona o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev.

Protestni shod voznikov avtobusov