Foto: BoBo
Foto: BoBo

V prvi polovici leta so na železnicah prepeljali nekaj manj kot 4,3 milijona potnikov, kar je za 37 odstotkov manj kot v istem obdobju 2019. Opravljenih je bilo 200 milijonov potniških kilometrov. Tovorni promet na železnicah je v prvih šestih mesecih na letni ravni upadel za 10,1 odstotka.

"Letalski potniški promet je ena od panog, ki jih je pandemija po vsem svetu najbolj prizadela. Tudi Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana ni bilo izjema," so poudarili na statističnem uradu. Med januarjem in septembra so na letališču našteli 267.000 potnikov, kar je 81,5 odstotka manj kot v istem obdobju leta 2019. V letalskem blagovnem prometu je bilo v omenjenem obdobju pretovorjenega manj kot 7600 ton blaga, kar je na letni ravni 11,5 odstotka manj.

Tovorni promet je bil v tem času manj prizadet od potniškega, kažejo podatki statističnega urada. Foto: BoBo
Tovorni promet je bil v tem času manj prizadet od potniškega, kažejo podatki statističnega urada. Foto: BoBo

V vsa tri slovenska pristanišča je v obdobju od januarja do septembra priplulo ali iz njih odplulo za 25,2 odstotka manj ladij kot v istem obdobju lanskega leta. Celoten potniški promet v omenjenem obdobju ni dosegel niti enega odstotka prometa v istem obdobju v 2019. Zaradi razmer, ki jih je povzročil covid-19, letos ni pri nas pristala nobena ladja za križarjenje. Blagovni promet v pristanišču Koper pa je bil v devetih mesecih manjši za 18,6 odstotka.

Padlo tudi število prvih registracij

Po cestah je bilo s slovenskimi tovornimi vozili v prvi polovici leta prepeljanega za 5,1 odstotka manj blaga in opravljenih za 9,4 odstotka manj tonskih kilometrov kot v istem obdobju lani.

Od začetka januarja do konca septembra je bilo prvič v Sloveniji registriranih okoli 65.300 osebnih avtomobilov, kar je za 21 odstotkov manj, kot jih je bilo v istem obdobju 2019. Razlog za tolikšno razliko je bila tudi tukaj epidemija covida-19, zaradi katere so bili v Sloveniji začasno onemogočeni prodaja in nakup ter registracija cestnih vozil.

Število prvih registracij vseh osebnih avtomobilov je na letni ravni upadlo v vseh mesecih, razen v juliju, ko je na letni ravni naraslo za pet odstotkov. Tudi število prvih registracij novih osebnih avtomobilov je bilo v vseh mesecih od januarja do septembra, razen v juliju, nižje kot v istih mesecih leta lanskega leta – v marcu za 63, v aprilu pa za 71 odstotkov.