Potujoča razstava Čar lesa promovira rabo lesa in lesnih izdelkov. Foto: STA/Nebojša Tejić
Potujoča razstava Čar lesa promovira rabo lesa in lesnih izdelkov. Foto: STA/Nebojša Tejić

Razstava, ki jo pripravljata Društvo za zaščito lesa Slovenije in ljubljanska biotehniška fakulteta ob podpori direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije Spirit Slovenija, je bila septembra lani postavljena na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, zdaj pa roma po drugih slovenskih mestih.

Promovira rabo lesa in lesnih izdelkov ter obiskovalce oziroma širšo javnost ozavešča o prednostih lesa. "Les je strateški material. Je čudovit, naravni, obnovljiv material, v njem se akumulira ogljik, kot material pri obdelavi potrebuje zelo malo energije," je med prednostmi navedel gostitelj dogodka, dekan mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Zdravko Kravanja. "Slovenija ima tega materiala v izobilju, ob tem pa ne smemo pozabiti, da je produkt živega bitja, gozda, celotnega biotopa, zato je treba ravnati z gozdom preudarno," je dodal.

Foto: STA/Nebojša Tejić
Foto: STA/Nebojša Tejić

Država se po besedah generalnega direktorja direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danila Antona Ranca in v. d. direktorja javne agencije Spirit Slovenija Tomaža Kostanjevca zaveda potenciala lesa, zato razmišlja o številnih ukrepih za spodbujanje lesnopredelovalne industrije ter promocijo lesnih izdelkov in poklica lesarja. "Želimo, da bi se tudi v širši družbi spoznalo, da je les tista surovina, v kateri imamo v Sloveniji priložnost. Ne le kot energent, ampak tudi kot gradivo za material za lesene hiše, izdelke iz lesa, tu je naša priložnost," je dejal Kostanjevec.

Na državni ravni se med drugim pripravlja vzpostavitev sedmih centrov za zbiranje in predelavo lesa, od tega naj bi bil eden na Štajerskem. "Uvrstili smo jih med strateške naložbe države. Locirani so po regijah, enakomerno po celotni državi, seveda tam, kjer je več lesa. Cilj je čim višja dodana vrednost," je povedal Ranc.

Pomen lesa je po besedah župana Saše Arsenoviča prepoznan tudi na lokalni ravni, zato so ga vključili tudi v strategijo pred kratkim nastalega Partnerstva za Pohorje. "Les je žal še vedno ena preveč spregledanih in samoumevnih surovin v naši regiji. Trudimo se, da to spremenimo in postavimo celotno verigo od lesa do izdelka," je dejal.

Na koncu je Franc Pohleven, organizator razstave Čar lesa, poudaril pomen same razstave in nadaljnje načrte za naprej. "S prireditvami Čar lesa v Sloveniji že 13 let promoviramo in spodbujamo rabo lesa. Namen razstav je ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem pomenu lesnopredelovalne industrije in uporabe lesnih izdelkov." Opozoril je, da izdelki iz lesa največ prispevajo k znižanju emisij ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, kar je bistveno za obvladovanje podnebnih sprememb in varovanje okolja. "Zato postaja les kot biomaterial v ospredju ekonomske politike Evropske unije, ki bo v naslednjih letih ciljno spodbujala zeleno lokalno gospodarstvo, kar bo še zlasti poudarjeno v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji," je dejal. Delovna mesta niso v kurjenju, ampak v izdelkih, je sklenil.