Pošta Slovenije je največje državno podjetje z več kot 6000 zaposlenimi. Foto: Televizija Slovenija
Pošta Slovenije je največje državno podjetje z več kot 6000 zaposlenimi. Foto: Televizija Slovenija

Pošto Slovenije zapuščata Andrej Rihter, zadolžen za za tehnologijo, logistiko, investicije in nabavo, ter Vinko Filipič, odgovoren za prodajo, finance in kontroling. Kot je znano, je začasno vodenje pošte s prvim aprilom prevzel kar takratni prvi nadzornik Tomaž Kokot.

Trenutni generalni direktor Tomaž Kokot naj ne bi imel potrebnih vodstvenih izkušenj v velikih gospodarskih družbah. Foto: Televizija Slovenija
Trenutni generalni direktor Tomaž Kokot naj ne bi imel potrebnih vodstvenih izkušenj v velikih gospodarskih družbah. Foto: Televizija Slovenija

Tedaj so dokaj na hitro in pred iztekom mandata iz Pošte Slovenije pospremili direktorja Borisa Novaka. Uradno sicer sporazumno z visoko odpravnino, a "paket" za njegov odhod je bil očitno skrbno načrtovan. Tako je bilo samo še vprašanje časa, kdaj bo nadzorni svet prejel še odstopni izjavi preostanka Novakove uprave.

"Ne znam si razložiti pravzaprav, ko se mi delavci borimo in opozarjamo, kakšne težave imamo zato, da bomo izpeljali posel, ki ga dejansko kot družba izvajamo za javnost, da se nekje na vrhu – ali pa kakor koli kdor ima domeno do tega – z eno tako družbo igra dobesedno kot v peskovniku," je za Televizijo Slovenija dejala Diana Kos iz Sindikata poštnih delavcev.

Odhod zaradi nesoglasij s trenutnim direktorjem?

Uradnega razloga za odhod Rihterja in Filipiča nam ni uspelo izvedeti. Iz Pošte Slovenija sicer na kratko odgovarjajo, da za zdaj pri članih poslovodstva ni sprememb, prav tako niso želeli razkriti revizije poslov. Neuradno pa naj bi pošto zapuščala tako zaradi številnih revizij, ki naj bi jih pospešeno izvajali v družbi, kot tudi zaradi nesoglasij z začasnim generalnim direktorjem Kokotom.

V Sindikatu poštnih delavcev dogajanje spremljajo z veliko zaskrbljenostjo, saj bo to, kot pravi Diana Kos, zagotovo vplivalo "na vseh instancah" – od kolektivne pogodbe do dokončanja nekih poslov.

Diana Kos, Sindikat poštnih delavcev. Foto: Televizija Slovenija
Diana Kos, Sindikat poštnih delavcev. Foto: Televizija Slovenija

Ob tem, da so sredi pogajanj o novi kolektivni pogodbi, vlada med zaposlenimi tudi veliko nezadovoljstva zaradi kadrovske podhranjenosti. Samo v dostavi naj bi po podatkih sindikata manjkalo 130 ljudi. Že zdaj se sprašujejo, kako bodo zmogli, če se lanski naval na paketno dostavo ponovi. "Se vračamo na stališče delavcev za nekje dve leti nazaj, ko je skoraj nemogoče koristiti dopuste, ker pač ne moremo pokriti izpada delovne sile, ki jo občutimo," je Kos konkretneje orisala posledice kadrovske stiske.

Zato se sprašujejo, kdo bo v prihodnje njihov sogovornik. Poštni nadzorniki namreč vztrajajo, da bodo jeseni z razpisom iskali novega generalnega direktorja, sedanji začasni direktor Tomaž Kokot – pred prihodom na Pošto Slovenije je bil samostojni podjetnik – naj ne bi imel potrebnih vodstvenih izkušenj v velikih gospodarskih družbah.

Napete razmere v upravi Pošte Slovenije